Belföld

Fogyatékossággal élők pihenését biztosítják a Majorban

Az országban egyedülálló módon család- és fogyatékosság-barát panziót adtak át a közelmúltban Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságban. A panzióban a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára is elérhető a kikapcsolódás és a feltöltődés. 

Fogyatékossággal élők pihenését biztosítják a Majorban
A Szimbiózis Alapítvány által működtetett fogyatékossággal élők pihenését is szolgáló panzió
Fotó: Szimbiózis Alapítvány

Különleges pihenőhely nyílt meg nemrég Miskolcon, olyan, amelyből nem sok van az országban. A Baráthegyi Panziót a Szimbiózis Alapítvány működteti, amely a térség egyik legnagyobb nonprofit szervezete, gazdasági egységével együtt több mint négyszáz fogyatékossággal élő személyt lát el különböző szociális, terápiás szolgáltatásokkal. A civil szervezet foglalkozási rehabilitációs tevékenysége keretében több mint kétszáz fogyatékos/megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat.

A panzióban a szülők és egészséges gyermekeik nyugodtan pihenhetnek, mert a fogyatékossággal élő családtagjukkal képzett animátorok foglalkoznak: fejlesztő foglalkozásokon, állat-asszisztált terápián vehetnek részt. A pihenés mellett az itt töltött idő a család számára pozitív jövőképet is adhat, hiszen a Majorságban megtapasztalhatják, hogy fogyatékossággal is lehet teljes életet élni.

A panzió szolgáltatásai építenek a Majorság élményparkjának környezetére, ahol egy öthektáros parkban önfenntartó szociális farm működik, ahol a vendéglátásban szükséges alapanyagokat termelik, így zöldségek, gyümölcsök mellett, tejet, tojást, sajtokat, lekvárokat, szörpöket állítanak elő.

Az öthektáros parkban önfenntartó szociális farm működik
Az öthektáros parkban önfenntartó szociális farm működik
Fotó: Szimbiózis Alapítvány

A panzió wellness részlegén sószoba, szauna, jakuzzi, fürdődézsa, szénsav-gázfürdő, fitnesz-gépek állnak rendelkezésre, illetve hamarosan egy kisebb fürdőmedence is épül. Kiemelt figyelmet fordítanak a népi hagyományőrző és kézműves programok biztosítására, illetve az ökológiai gazdálkodás gyakorlati bemutatásra. A Baráthegyi Családbarát Panzió és Élménypark a hazai transzformációs turizmus egyik innovatív színterévé válhat.

A húsz férőhellyel, hat szobával és két apartmannal rendelkező panzió 164 millió forint kormányzati és uniós forrásból, valamint 50 millió forint önerőből valósult meg, amelyet a Szimbiózis Alapítvány biztosított. Ezen kívül jelentős céges és magántámogatásokat is bevontak.

A beruházással 27 új munkahely jött létre, elsősorban fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára. Ők különféle munkakörökben dolgoznak, melyek a szélesebb értelemben vett vendéglátáshoz (szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, wellnessrészleg működtetése, rendezvények bonyolítása), továbbá a panzió környezetének és majorsági attrakciók üzemeltetéséhez (pihenőpark és játszótér, állatsimogató, Interaktív Diósgyőri Játszóvár, néprajzi kiállítás), valamint a speciális turisztikai programelemhez kapcsolódnak (animáció, bébiszitter szolgáltatás).

A Majorban megtermelt javak
A Majorban megtermelt javak
Fotó: Szimbiózis Alapítvány

A panzió elsődlegesen a többgyermekes családokra fókuszál, illetve különös figyelmet szentelnek a speciális szükségletű, fogyatékossággal élőknek. Ezért az ENAT (Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért) védjegyét már meg is kapták.

Az átadó ünnepséggel egy időben az alapítvány útjára indította az „Egy hét mennyország” elnevezésű egyedi társadalmi felelősségvállalási programját. A pályázatnak köszönhetően első lépésként nyolc fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család ingyenes pihenését, illetve terápiás foglalkozásokat és tehermentesítést teszik lehetővé, amire óriási igény mutatkozik. A jövőben azon dolgoznak, hogy az egyedülálló speciális turisztikai szolgáltatásuk hosszú távon stabil finanszírozással fenntarthatóvá válhasson.

Kapcsolódó írásaink

Ahol nem vész el a befektetett energia

ĀAz iskola elvégzése után a legtöbb családban szinte megválaszolhatatlan a kérdés, mi lesz a továbbiakban a fogyatékos gyerekkel? Ebben segít a Szimbiózis Alapítvány