Belföld

Gyopáros: Folytatódik a Magyar Falu Program

A Magyar Falu Programot „a magyar falvak írják”

Folytatódik a Magyar Falu Program, jelentős források állnak rendelkezésre – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn a Pest megyei Szigetcsépen.

Gyopáros: Folytatódik a Magyar Falu Program
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program támogatásával megvalósult új egészségház átadásán hangsúlyozta, hogy a szigetcsépi fejlesztések jól tükrözik a program részeként végzett munkát.

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban hirdette meg a Magyar Falu Program elindítását.

Olyan életminőséget akartak kínálni a kistelepülésen élőknek, ami arra ösztönzi őket, különösen a fiatalokat, hogy maradjanak helyben. A falvakból elköltözők a többi között ugyanis azt említették, hogy nem megfelelő az egészségügyi ellátás, az óvodai körülmények, illetve az utak, járdák állapota. Ezért olyan sokrétűek a Magyar Falu Program támogatási céljai – emelte ki a kormánybiztos.

Szigetcsépen négy különböző típusú projekt zárul most – mondta, hozzátéve –, ezek a fejlesztések jól mutatják, hogy a Magyar Falu Programot „a magyar falvak írják”, igényeikhez alkalmazkodnak a támogatások.

„Maguk a falvak mondják meg, hogy milyen támogatási célokra van szükségük, és természetesen a mi munkánkat ilyen irányba szeretnénk folytatni” – közölte Gyopáros Alpár.

Bóna Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban „csodák történnek” a településen, ami a valódi összefogásnak köszönhető. Hozzátette: nem állnak meg, Szigetcsép határán túl vannak leginkább még feladatok, hiszen a közlekedésben, az oktatási-nevelési infrastruktúrában, az agglomerációban, Szigetszentmiklóson, a Csepel-sziget északi részén bőven van tennivaló.

A Magyar Falu Program támogatásával megvalósult új szigetcsépi egészségház
A Magyar Falu Program támogatásával megvalósult új szigetcsépi egészségház
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tóthné Kriszt Judit, a mintegy 2300 lakosú település független polgármestere elmondta, hogy a 240 négyzetméteres új egészségházban a háziorvosi rendelő mellett a védőnői szolgálatot és egy gyógyszertárat is elhelyeztek, és az épület megkapta a passzívház minősítést.

A Magyar Falu Programban 30 millió forint támogatást nyertek el az egészségházhoz, melyhez 190 millió forint önerőt tettek hozzá. A településen emellett további három projekt valósult meg a programban: útfelújítás történt 16 millió forint költségvetési támogatással, kisteherautót tudtak venni a napi falugondnoki feladatok segítésére – ehhez 4,6 millió forintot kaptak – és új urnafalat alakítottak ki a köztemetőben, amihez a kormány hatmillió forinttal járult hozzá.

Kapcsolódó írásaink