Belföld

Honvédelmi miniszter: Nemzeti érdek a magyar katonák jelenléte a Balkánon

A NATO legnagyobb szárazföldi missziójának egy éven át magyar parancsnoka volt

A magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a Balkánon magyar katonák vannak – erről beszélt a koszovói békefenntartó erők, a KFOR-misszió kapcsán a helyszínen tartózkodó Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közmédiának kedden.

Honvédelmi miniszter: Nemzeti érdek a magyar katonák jelenléte a Balkánon
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó: Purger Tamás/MH

A Nyugat-Balkán stabilitása meghatározza az egész régió és benne Magyarország biztonságát. Fontos, hogy a NATO legnagyobb szárazföldi missziójának egy éven át magyar parancsnoka volt. A magyar katonák kiválóan teljesítették a szolgálatot, ez nagy siker helyi és nemzetközi vonatkozásban is – mondta a miniszter.

Koszovóban a helyzet nyugodt, de feszültség van a 20 évvel ezelőtti háború, népirtás emlékei, az emberekben élő sebek miatt. Ezért nagy a misszió felelőssége, figyelni kell az eseményeket, hogy így is biztosítsuk az emberek biztonságát – tette hozzá.

Rövidesen parancsnokváltás lesz a misszió élén, de a helyettes magyar lesz. Fontos, hogy a magyar katonai kiválóság jelen legyen a KFOR-misszióban, ez segít abban, hogy a magyar katonai képességeket éberen tartsuk, és a Magyar Honvédség fokozza készenlétét – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hozzátette: a katonáktól többet, elkötelezett szolgálatot várunk, de a magyar kormány ehhez megad minden támogatást, ami szükséges.

A magyar katonák illetményét megemelik minden állománykategóriában legalább 26 százalékkal, egyéni felszerelésüket pedig véglegesítik. Jövő év közepére minden magyar katona modern, jó minőségű, biztonságos, kényelmes egyéni felszerelést fog kapni – mondta a honvédelmi miniszter a közmédiának Koszovóban.

Kapcsolódó írásaink