Belföld

Szijjártó: Az uniós gázársapka bevezetése abszurd elképzelés

Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll

Tarthatatlan helyzet kezd kialakulni az európai energiapiacon és ennek a válságnak az előidézője gyakorlatilag maga Brüsszel - írta Facebook oldalán Szijjártó Péter, miután részt vett azon a rendkívüli, energiaminiszteri EU-s tanácsülésen, amelyet Csehország, az EU soros elnöke hívott össze.

Szijjártó: Az uniós gázársapka bevezetése abszurd elképzelés
Szijjártó Péter az energiaminiszteri tanácson Brüsszelben
Fotó: Facebook

A miniszter később egy sajtótájékoztató keretében ismertette az ülésen elhangzottakat, és Magyarország álláspontját, amely szerint „abszurd elképzelés az ársapka bevezetése”.

Objektum doboz

Az ülésen a bizottság ötpontos javaslatának politikai vitája zajlott le. Négy javaslatnak lehet szerepe a válság enyhítésében, ezek közül némelyiket Magyarország már alkalmazza. Egyik a villamosenergia-megtakarításra vonatkozó javaslat, amelynek kapcsán hazánk már jelezte, hogy csakis önkéntes alapon tudja elfogadni. Ide tartozik a nem földgázt használó villamosenergia-termelők korlátozása, ez a földgáz és a villanyár elválasztását jelenti. A fosszilis energiahordozókra kivetett szolidaritási hozzájárulás Magyarországon az extraprofitadó révén megvalósult. A negyedik javaslat pedig az energiapiacok likviditási képességének javításáról szól - idézi a minisztert az origo.hu.

Az ötödik javaslat az ársapka, amelyik az unióba importálandó földgáz árát maximálná. A magyar álláspont szerint hazánk energiaellátása prioritásnak számít, így számunkra kritikus fontosságú az európai földgázpiac megfelelő működése.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: éppen ezért egy konkrét földgázforrás kizárása egészen egyszerűen abszurd. Az ársapka politikai döntés, ami az orosz földgáz európai piacról történő kiszorítását segítené, ez pedig nem elfogadható. Amennyiben ez megvalósul az az árak növekedéséhez fog vezetni.

A Gazprom és az orosz kormány világosan kijelentette, hogy ársapka esetén nem fognak többet szállítani. Tehát az, hogy politikai alapon váljon meg a kontinens az orosz gáztól, az szankciónak minősül – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Azért álcázzák ezt ársapkának, mert a szankciók elfogadásához egyhangúságra van szükség, ezt akarják most kikerülni.

A Reuters kora délután azt írta, hogy a miniszterek megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy miként lehetne kezelni az európai energiaválságot. A ma7.sk értesülései szerint Magyaroroszágon kívül Szlovákia, Ausztria és Németország is elutasítja a gázársapka bevezetésének ötletét.

Kapcsolódó írásaink