Belföld

Magyar Falu Program – Gyopáros Alpár: A programot a magyar falvak írják

Folytatódnak a falvakban élők életminőségének javítása érdekében a fejlesztések

A Magyar Falu Programot a magyar falvak írják, ezért valósulhatnak meg az életminőséget javító beruházások – erről beszélt Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán pénteken.

Magyar Falu Program – Gyopáros Alpár: A programot a magyar falvak írják
Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Haluska Szilvia polgármester és Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos (b) a Magyar falu programban megvalósult beruházások ünnepélyes átadásán Komlóskán 2022. szeptember 9-én.
Fotó: MTI

A hazai forrásból biztosított támogatásnak és gyors, rugalmas eljárásrendnek köszönhetően nem feltétlenül nagy értékű, de helyben valóban fontos fejlesztések történnek. Komlóskán 103 millió forintnyi beruházás zajlott és hasonló nagyságrendű fejlesztések történnek a többi településen – mondta a kormánybiztos.

A Magyar Falu Program keretében felkarolták a falvakból jövő kezdeményezéseket, ennek köszönhetően erősítették meg a falugondnoki szolgálatokat több támogatással, új járművekkel. A falugondnoki normatíva a duplájára emelkedett, és míg korábban 600-as lélekszámtól támogatták, ezt a korlátot 800, majd 1000 főre emelték. Három év alatt 1200 település kapott falugondnoki buszt összesen 17 milliárd forint értékben – mondta Gyopáros Alpár.

A közmunkaprogram annyira eredményes, hogy egyre több közmunkás lép ki a munkaerő-piacra, és így szükségessé vált munkájuk gépesítése. Ezért kapott 2400 falu a pályázatokon kommunális eszközöket – tette hozzá a kormánybiztos.

Bármilyen nehézségek jönnek a következő időszakban a háború miatt, a Magyar Falu Program folytatódni fog. Addig folytatódnak a falvakban élők életminőségének javítása érdekében a fejlesztések, amíg minden hazai kistelepülés minden közintézménye, utcája meg nem újul. Ezt a munkát folytatni kell – hangoztatta Gyopáros Alpár.

A 273 lakosú Komlóskán új falugondnoki buszt, fűnyíró traktort, motoros fűrészt, fűkaszát vásároltak, felújították a temetőt, játszóteret, járdát építettek, megújultak a belterületi utak és a faluház.

Kapcsolódó írásaink