Belföld

Testkamera segíti a jövőben a fegyőrök munkáját

A börtönök fejlesztésének részeként testkamerák alkalmazását vezeti be a büntetés-végrehajtási szervezet. A szerkezet könnyen alkalmazható, és növeli a biztonságot.

Testkamera segíti a jövőben a fegyőrök munkáját
A fejlesztés révén könnyebb lesz egy-egy helyzet utólagos megítélése (Képünk illusztráció.)
Fotó: Hegedüs Róbert/MH

A legmodernebb, katonai szabványoknak megfelelő testkamerákkal gazdagodik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kelléktára (BvOP). Mint a szervezet szerdán tudatta, a fejlesztésre a hazai börtönök biztonságtechnikai korszerűsítése részeként került sor. Aláhúzták, azok segítségével visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetőek lesznek a rögzített események, így jelentős mértékben növelik a szakmai munka hatékonyságát.

A berendezések üzemeltetése felhasználóbarát, alkalmazásuk külön képzést nem igényel. A kamera robusztus, masszív kialakítású, burkolata és szerkezeti stabilitása kiváló, s a külső környezeti behatásoknak (folyadék, por, ütődés) ellenáll, illetve üzemképességét -20 és +50 Celsius-fokon is fenntartja.

A rögzítő igen tág környezeti határok között képes dolgozni
A rögzítő igen tág környezeti határok között képes dolgozni
Fotó: BvOP

A „műszem” stabilan elhelyezhető a ruházaton, így a különböző szituációk és mozgások, azaz intézkedés, séta, kísérés vagy biztosítás idején is képes jó minőségű, értékelhető képi és hanganyagot felvenni. A testkamerát pólóra, ingre, kabátra, taktikai mellényre, akár övre is fel lehet helyezni erős mágneses és csatos akasztói segítségével. A beépített giroszkóp (gyorsulásmérő) olyan helyzetekben is működésbe hozza a berendezést, amikor egy adott szituációban nincs idő rá vagy valamilyen egyéb ok miatt elmarad a rögzítő gomb megnyomása.

A testkamerákat jelenleg a BvOP Műveleti Osztályának munkatársai használják.

Kapcsolódó írásaink