Belföld

Szijjártó Péter: Európának szüksége van a Balkánra

„Ideológiával nem fűthetjük fel a házunkat, ideje, hogy Brüsszel végre lépéseket tegyen”

A balkáni országok integrációja erősíti Európa biztonságát. Nemcsak fizikai értelemben, hanem az élelmiszer-ellátás és a gazdaság biztonsága szempontjából is – hangsúlyozta Szijjártó Péter az Open Balkan konferencián.

Szijjártó Péter: Európának szüksége van a Balkánra
Szijjártó Péter felajánlotta, hogy legközelebb Budapest adjon otthont az Open Balkan konferenciának
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Európai Unió vezetői nem voltak képesek megakadályozni azt, hogy az európai emberek fizessék meg a háború árát. Ahhoz, hogy elkerüljük a háború negatív hatásait, Európának szüksége van a Nyugat-Balkánra – mondta Szijjártó Péter az Open Balkan konferencián Belgrádban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a háború rendkívül súlyos hatással van globálisan az élelmiszer-ellátásra, több százmillió embert fenyeget az a veszély, hogy nem jut elég élelmiszerhez.

„Koordinált cselekvésre van szükség, közösen a nyugat-balkáni országokkal, amelyeknek az integrációja hozzájárul ahhoz, hogy fokozzuk az európai biztonságot. Nemcsak fizikai értelemben, hanem az élelmiszer-ellátás és a gazdaság biztonsága szempontjából is” – fogalmazott a tárcavezető, aki az energiaellátás biztonságával kapcsolatban emlékeztetett: Magyarország rendkívül nagy bajban lenne, ha a kormány nem építette volna ki a Török Áramlat vezetéket Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával. „Ideológiával nem fűthetjük fel a házunkat, az energiaellátás nem politikai nyilatkozatok kérdése” – húzta alá, hozzátéve: itt az ideje, hogy Brüsszel is lépéseket tegyen az európai gazdasági helyzet javítása érdekében.

Szijjártó Péter megjegyezte, a jövőben Budapest is szeretne házigazdája lenni az Open Balkan konferenciasorozatnak.

Kapcsolódó írásaink