Belföld

ZeneVarázslattal szórakoztatták a gyerekeket

Az Egyszülős Központ idén nyáron saját forrásból és támogatói felajánlásoknak köszönhetően közel háromezer egyszülős gyermeknek és egyszülős családnak szerzett ismét felejthetetlen élményeket. A központ megnyitása óta eltelt négy évben már több mint tízezren nyaraltak, táboroztak a civil szervezettel.

ZeneVarázslattal szórakoztatták a gyerekeket
Gyerekek fürdenek a Balatonban a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A gyerekek nyári felügyeletében segítettük az egyedülálló szülőket egész hetes, gyerekek részére szervezett programjainkkal – közölte Nagy Anna, a szervezet vezetője. Hozzátette: nyáron hat héten át százötven egyszülős gyereknek biztosítottak gyerekfelügyeletet mind a pesti, mind a budai központjukban.

Az egész hetes programokat jelképes összegért – heti 1500 forint – kínálták, amelynek köszönhetően azok a gyerekek is el tudtak jönni, akiknek szülei a piaci áron kínált napközis táborokat nem engedhették meg maguknak. Az egész napos gyerekfelügyelet alatt izgalmas programokat, kreatív foglalkozásokat és játékokat biztosítottak a gyerekeknek. Rengeteg időt töltöttek a szabadban, a jó levegőn, élményekben gazdag, minőségi foglalkozásokkal és programokkal teltek a napok.

Az Egyszülős Központ családi nyaralásaira az ország egész területéről érkeztek egyszülős családok. Balaton-parti üdüléseik olyan szülők és gyerekek számára is lehetőséget teremtettek az önfeledt nyári kikapcsolódásra és pihenésre, akik egyébként nem tudták volna ezt az élményt biztosítani maguknak.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló Pro Filii Alapítvány jóvoltából 1500 egyszülős szülő és gyermek nyaralhatott a Hunguest Hotels zalakarosi szállodájában és a Balatontourist füredi és révfülöpi kempingjeiben. A félpanziós ellátással járó üdülés teljes költségét az alapítvány állta, és az Egyszülős Központ is csak jelképes ezer forintot kért a családoktól.

Visszatért az élet a nyári vakáció kezdetével
Fotó: MH/Purger Tamás

Idén is folytatódott a Családi Erzsébet-táborok programsorozat – amelyet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) szervez 2018 óta – a zánkai Erzsébet-táborban. Modern tábori környezetben, felújított szállásépületekkel, színes programokkal és teljes ellátással, valamint tengerpartot idéző homokos stranddal várta az Erzsébet Alapítvány a kikapcsolódni vágyó családokat.

A balatoni pihenésre idén ezer egyedülálló szülő és gyermek számára nyílt lehetőség hétvégenként. Az Erzsébet Alapítvány ebben az évben is megszervezte a nyári, ottalvós Erzsébet-táborokat a Balatonnál. Az Egyszülős Központ száz egyszülős családban nevelkedő gyermeket jelentkeztethetett a zánkai nyaralásra.

Az Egyszülős Központ saját szervezésben, a ZeneVarázslat programmal együttműködve augusztusban Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész vezetésével ötnapos zenei táborban vettek részt az egyszülős gyermekek szüleikkel együtt Alsómocsoládon. A 8–15 év közötti, zenét szerető és zenét tanuló egyszülős gyermekeket művészetekkel és élményekkel teli hét várta Baranya megyében.

A táborban játékosan, tematikusan dolgozták fel a zenetörténet korszakait. A részvevőknek közös muzsikálással és a társművészetek bevonásával igazi nyári kikapcsolódást biztosítottak.

Hamarosan becsöngetnek az iskolákban, azért, hogy könnyebben induljon az idei tanév, húsz budapesti és vidéki egyszülős családnak egyenként 15 ezer forint értékben nyújtottak támogatást az iskolakezdéshez a MAVIR jóvoltából. Az iskolakezdésben idén olyan családokat támogattak, akik nehéz lakhatási körülmények között, albérletben élnek, és most kezdi gyermekük az iskolát.

Kapcsolódó írásaink