Belföld

A kormány erkölcsileg és anyagilag is támogatja a honvédelmi nevelést

A nemzeti kormány nemcsak felismerte a honvédelmi nevelés fontosságát, hanem erkölcsileg és anyagilag is támogatja – közölte a honvédelmi miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen.

A kormány erkölcsileg és anyagilag is támogatja a honvédelmi nevelést
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó: MH/Purger Tamás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium első tanévnyitó ünnepségén elmondta: a Honvéd Kadét Programhoz országszerte már 119 középiskola csatlakozott. Minden megyében van legalább egy partneriskola, amelyek sorában „a honvéd középiskola a honvédelmi nevelés egyedi, sajátságos színtere” - fogalmazott.

Mint mondta: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium idén szeptembertől újabb két tagintézménnyel bővült: a szolnoki honvéd kollégiummal és a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégiummal.

A miniszter szerint „az út, amelyen járunk, jó irányba visz”, hiszen évek óta többszörös a túljelentkezés a honvéd középiskolákba. A számok is mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van a katonai hivatásra és a fiatalok is egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára - fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: ha Magyarország békéjéről, biztonságáról van szó, akkor kell egy iskola, ahol a hon védelmének alapjaira tanítják a fiatalokat. „Az országot ugyanis senki nem fogja megvédeni helyettünk. Ez a mi dolgunk” - fogalmazott, hozzátéve, főleg most, amikor két komoly veszély is fenyeget: a háború és a migrációs válság.

A tárcavezető szerint az ország védelméhez modern eszközök, azokat professzionálisan kezelni tudó, jól felkészült és kiképzett fiatalok, illetve helyes erkölcsi alapállás és hazafias szemlélet szükséges, amelyet a honvéd középiskolákban kapnak meg.

A hódmezővásárhelyi honvéd középiskola első negyven diákjának azt tanácsolta, legyenek elszántak és kitartóak, tekintsenek úgy erre a pályára, mint egy hivatásra, mert „addig van nemzeti értékünk és jövőnk, amíg vannak tettrekész és elhivatott fiatalok, mert haza csak addig létezik, amíg van, aki megvédje” - fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a honvéd középiskolák olyan, ma már kiveszőben lévő értékeket képviselnek, mint a család, a közösség és a hazaszeretet, a bajtársiasság, a hagyományok tisztelete vagy a csapatszellem.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében kiemelte: olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája, és a Hódmezővásárhelyen tanulmányait most kezdő negyven fiatal abban a szerencsés helyzetben van, hogy a jövőt és az iskolát is ők építhetik.

Hangsúlyozta: azok az értékek, amelyeket a katonák képviselnek, mindenben segíteni fogják majd a fiatalok életét a jövőben, bármilyen szakmát is válasszanak a középiskola elvégzését követően.

A parancsnok emlékeztetett: nagyon sokak összefogásának, katonák és civilek közös munkájának köszönhető, hogy az intézmény diákjainak elhelyezését a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumban sikerült megoldani.

Kovács István, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója felidézte: pár évvel ezelőtt Huszár Ferenc alezredes és Hódmezővásárhely akkori polgármestere, Almási István kezdeményezésére kezdődtek meg a tárgyalások egy, a debreceni intézményhez hasonló iskola alapításáról. Közben elindult a Honvédelmi Minisztérium által életre hívott Honvéd Kadét Program és fiatalok százai, ezrei csatlakoztak a hazafias és honvédelmi nevelést nyújtó intézményekhez, illetve a nyári honvédelmi táborokhoz.

Az alezredes elmondta: Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter három éve bízta meg az igazgatói teendőkkel Magyarország egyetlen honvéd középiskolájában, Debrecenben. Az intézményrendszer fejlesztésében úttörő szerepet betöltve, annak első lépcsőjeként az elmúlt évben megnyitotta kapuit a nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium. A 2022/23-as tanévet megnyitó ünnepséget követően átadták az 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában kialakított kollégiumépületet.

Kapcsolódó írásaink