Belföld

Új „útvilág” kezdődik szeptember elején

Szeptember 1-től a kormány által korábban kiírt koncessziós eljárás eredményeképpen 1237 kilométer gyorsforgalmi útszakasz üzemeltetését adja át az állam öt különböző társaságnak, a Magyar Közút Zrt.-nek 291 kilométernyi aszfaltcsíkja „marad”.

Új „útvilág” kezdődik szeptember elején
A pálya a régi, a felállás azonban új lesz
Fotó: Purger Tamás/MH

Új világ kezdődik az autópályákon szeptember 1-től - emlékeztetett a közelgő dátumra csütörtökön a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MKIF). Mint írták, a jövőben a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az AKA Alföldi Koncessziós Autópálya Zrt., az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. és a MAK Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. veszi át több autópálya üzemeltetését.

Tájékoztattak arról, hogy az MKIF továbbra is kezel majd 291 kilométernyi gyorsforgalmi utat. Ezen felül a jövőben továbbra is ellátja harmincegyezer kilométernyi, településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékút fenntartási feladatait. Utaltak arra is, a településeken belüli utak többségét, azaz összesen csaknem száznegyvenezer kilométernyi aszfaltcsíkot a jövőben is a helyi önkormányzatok kezelnek. Budapesten belül a fő- és tömegközlekedési útvonalak a fővárosi önkormányzathoz (a Budapest Közút Zrt. a fővárosi önkormányzat cége), a többi pedig a kerületekhez tartozik majd.

Kapcsolódó írásaink