Belföld

Nyolc párt verseng a szivárványkoalíció romjain

Az álhírgyártás és rémhírterjesztés fegyverét is bevetette a baloldal a politikai haszonszerzés érdekében – mondta lapunknak Nagy Ervin politológus annak kapcsán, hogy egy kisebb csoport az államalapítás ünnepét is próbálta megzavarni. Az elemző szerint a baloldal pártjai továbbra sem tudnak életképes alternatívát megfogalmazni a kormányzati cselekvéssel szemben, nincs koherens és releváns mondanivaló.

Nyolc párt verseng a szivárványkoalíció romjain
Jakab a baloldal számára fölösleges, a jobboldal számára hiteltelen
Fotó: MH/Török Péter

Hiába erőlködnek a baloldali pártok, továbbra sem tudnak politikai hasznot húzni a háború okozta gazdasági válságból, sőt napvilágra került korrupciós ügyeik, az egymás közti küzdelem és a sajtó által sorra leleplezett álhírgyártás, a minden alapot nélkülöző rémhírterjesztés miatt tovább romlott a megítélésük – mondta lapunknak az elmúlt hét politikai fejleményeit értékelve Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Rámutatott: ez tükröződik vissza a közvélemény-kutatási eredményekben, és ezt tapasztaljuk a kifulladt tüntetéseken, a sorra elbukott időközi helyhatósági választásokon is.

Ennek magyarázata, hogy a baloldal pártjai továbbra sem tudnak életképes alternatívát megfogalmazni a kormányzati cselekvéssel szemben, nincs koherens és releváns mondanivalójuk.

Ennél is súlyosabb probléma, hogy a megígért megújulás helyett történelmi töredezettségűvé vált az ellenzéki oldal, azaz korábban soha nem versengett még ennyiféle párt egymással a választók bizalmáért. Ráadásul egyre élesebbé válik közöttük a most már nyilvánosság előtt zajló küzdelem – tette hozzá az elemző.

Utalt arra, hogy - amint azt a Magyar Hírlap megtudta -, a két legerősebb baloldali párt, a Demokratikus Koalíció és a Momentum különmegállapodás megkötésére készül, amelyben felosztanák egymás közt a fővárosi kerületeket azért, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon ne osszák meg az erőiket.

Mindez félreérthetetlen jele annak, hogy a DK és a Momentum nem számol sem a szocialistákkal, sem a Jobbikkal vagy az LMP-vel, ahogy a Párbeszédnek is csupán Karácsony Gergely támogatásában engednének, ami a politikai racionalitást tekintetbe véve logikus lépés, ám várhatóan nagy konfliktusokkal fog járni - fejtette ki Nagy Ervin.

Kitért arra is: ennek egy epizódja, hogy Donáth Anna, a Momentum volt elnöke nyilvánosan támadta Gyurcsány Ferencet, úgy fogalmazott, a bukott miniszterelnök hazudik a választópolgároknak, amikor azt írja, hogy „készülünk”, becsapja őket azzal, hogy azt sugallja, a közeljövőben megbukhat a kormány.

A DK és a Momentum közti nyilvános üzengetés arra utal, hogy a két párt ugyan együttműködésre készül azért, hogy a többi baloldali pártot lerázzák magukról, ám cseppet sem békés köztük a viszony, hiszen tisztában vannak vele, hogy hosszú távon egymás versenytársai lesznek.  

A politológus a helyzetet úgy összegezte: megújulás helyett történelmi töredezettség látható a baloldalon. Ha Márki-Zay Péter az előzetes ígéreteit betartva még a nyáron megalapítja Hadházy Ákossal a saját pártját, és Jakab Péter is tovább lép –azaz a múlt héten elindított új mozgalmából a várakozásoknak megfelelően az ősszel szintén új pártot hoz majd létre –, akkor összesen nyolc szervezet működik majd az egykori szivárványkoalíció romjain.

Beszédes, hogy az egyes pártok társelnöki szisztémája miatt ez azt fogja jelenteni, hogy a nyolc pártnak tizenegy elnöke lesz, ami lehetetlenné teszi az egyébként kívánatos együttműködést.

Ha ehhez még hozzászámoljuk a költségvetési támogatással rendelkező Magyar Kétfarkú Kutya Pártot és a Gattyán György által alapított Megoldás Mozgalmat, illetve a kormányt és a baloldali ellenzéket egyaránt kritizáló Mi Hazánk Mozgalmat, amelyek szintén készülnek a 2024-es helyhatósági és európai parlamenti választásokra, akkor kijelenthető, a rendszerváltoztatás óta nem volt ennyire fragmentált az ellenzék - hangsúlyozta az elemző.

Megállapította: Jakab Péter nem rendelkezik akkora anyagi és humán erőforrással, hogy rövid távon sikeres pártot építsen, így csupán tovább fogja forgácsolni a baloldalt. Ráadásul nincs elegendő politikai tőkéje sem, hisz ez idáig minden olyan választáson veszített, amelyen elindult, ahogy az ellenzéki előválasztáson is csúnyán elvérzett.

Tovább rontja a bukott Jobbik elnök hitelét az, hogy a Szent Koronára tett eskü ellenére sem adja vissza mandátumát volt pártjának, hanem függetlenként folytatja a parlamenti munkáját. Mindezt annak ellenére bevállalta, hogy egykori pártelnökként azokat a jobbikosokat, akik hozzá hasonlóan távoztak a képviselőcsoportból, ő maga nevezte mandátumtolvajoknak, amit most rá is joggal mondhatnak párttársai.

Jakab augusztus 20-i bejelentése, miszerint egyelőre csak mozgalmat indít, de ha többen lesznek, akkor megfontolja a pártalapítást, Nagy Ervin szerint komolytalan lépés volt, ami miatt már most látszik, hogy csalódottnak érzik magukat azok, akik még követik a Jobbik bukott elnökét.

Az elmúlt héten napvilágra került korrupciógyanús ügyek és az egymás közt élesedő küzdelem is tovább rontja a baloldali pártok megítélését – mutatott rá az elemző. Az egész baloldalra árnyékot vet a Tordai Bence körül kirobbant botrány. Mint kiderült, a kormányhivatali vizsgálat mellett már a rendőrség is nyomoz a Párbeszéd elnöke ellen II. kerületi luxusvillájának szabálytalan megépítése ügyében.

De az is nyilvánosságra került, hogy magas pozícióban lévő baloldali politikusokig is elérhet az a korrupciós botránysorozat, amelynek fejleményeiről az Anonymusként emlegetett maszkos alak közölt hang- és videofelvételeket. Kiderült ugyanis, hogy a fővárosi vesztegetések ügyében már nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, ami azért beszédes, mert utóbbi vizsgálódhat a mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselőkkel szemben is.

De – amint a Magyar Hírlap megírta – azt sem lehet tudni, hogy az MSZP vezetése miért adta el a háromszáz négyzetméteres keszthelyi pártszékházat jóval a piaci áron alul, mindössze harminckétmillió forintért. Ez az ügy is tovább ronthatja a baloldali pozícióját.

Nem új jelenség a baloldalon, hogy a válságról álhírgyártással próbálják elterelni a figyelmet, illetve akár rémhírterjesztésre is hajlandóak a politikai haszonszerzés érdekében - folytatta a politológus. - Mint kiderült, a szocialista Komjáthi Imre hazudott a tűzoltók és a mentők járműveinek üzemanyagellátásáról, illetve az is, hogy különböző, önmagukat civilnek tartó szervezetek hamisan terjesztették azt, hogy az energiaválság miatt nem indul el időben a tanév. A balliberális médiumokban megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban.

Nagy Ervin felhívta a figyelmet: a tűzijáték és a repülős légi parádé elmaradása ellenére több száz állami és önkormányzati megemlékezés volt országszerte augusztus 20-án. Az államalapítás ünnepének méltósága és a közös értékek megjelenítése különösen fontos most, hiszen a szomszédban dúló háború és az elhibázott uniós szankciós politika miatt kialakult energiaválságban minden eddiginél fontosabb az összefogás.

Az ország születésnapjának méltóságát csupán egy kis társaság akarta megzavarni, akik gazdatüntetés címmel próbáltak Budapesten tiltakozni. A rendezvényen – az előzetes ígéretekkel szemben – egyetlen traktor sem jelent meg, de példátlan volt az is, ahogy a szervezők közt tettlegességig fajultak a viták. Szerencsére elszigetelt esetről van szó, ami jól mutatja azt, hogy a háborús válságban a magyarok továbbra is a stabilitást választják – szögezte le Nagy Ervin.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom