Belföld

Újfajta térképpel küzdenének az aszály ellen

Magyar szakemberek olyan térkép kifejlesztésén dolgoznak, amely segíthet az egyes termőtalajok aszályérzékenységének előrejelzésében. A projekt a természetes vízvisszatartás tervezésében is támogatást jelenthet a gazdáknak.

Újfajta térképpel küzdenének az aszály ellen
Félig kiszáradt kukoricás az Alföldön (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A mezőgazdasági termőterületek digitális talaj- és vízgazdálkodási térképeinek kifejlesztésében vesznek részt az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (ATK TAKI) szakemberei. Mint csütörtökön közölték, a cél egy olyan földabrosz létrehozása, amely segíthet az egyes termőtalajok aszályérzékenységének előrejelzésében és a természetes vízvisszatartás tervezésében.

A projekt zárása két-három éven belül várható. A Pannon Egyetem vezette konzorcium tagjai között van még a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az Ökológiai Kutatóközpont is. Utaltak arra is, a hosszan tartó szárazság és az azt követő, hirtelen lehulló, özönvízszerű csapadék kombinációja felgyorsítja a talajszerkezet leromlását és az eróziót – s e kettő károsan befolyásolja a földek termőképességét. A tartós csapadékhiány hatását még a kimondottan jó vízgazdálkodású birtokrészek talaja sem képes ellensúlyozni.

Aláhúzták, a hazai termőterületek állapotáról különböző intézményekben állnak rendelkezésre információk. A munka részeként ezeket egységes térinformatikai rendszerekbe illesztik, majd az adatokat összefésülik a hidrofizikai adatbázisokkal azért, hogy a gazdálkodók és a tudományos szakemberek könnyebben elérhessék azokat.