Belföld

Gyöngyösi ultimátumára Jakab kilépett a Jobbikból

Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra - írta elődjének a pártelnök

Megelégelte a Jobbik elnöke a párton belüli csatározást, és posztjában felszólította elődjét, döntse el, mit akar. Jakab szintén a Facebookon válaszolt, közölte: „kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján”.

Gyöngyösi ultimátumára Jakab kilépett a Jobbikból
Büszkeséggel tölt el, hogy a Jobbikban mennyi értékes embert, mennyi tehetséges, hazájáért tenni akaró politikust ismertem meg - írta a képhez Gyöngyösi 2020-ban
Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook-olda

Nyílt levélben szólította fel Jakab Pétert a Jobbik elnöke arra, hogy döntse el végre, mit akar. Ahogy arról lapunk is beszámolt, egyre több jel mutatott arra, hogy a volt pártelnök-frakcióvezető és a Jobbik útjai hamarosan szétválnak. A hvg.hu úgy tudta, ez már akár augusztus 20-án megtörténhet.

Gyöngyösi Márton a közösségi oldalán hosszasan kifejti Jakab Péternek címezve, hogy az elmúlt időszakban sokat változott, de nem előnyére, miközben a Jobbik népszerűsége csökkent, a tavaszi választáson pedig – a teljes ellenzékkel együtt – vereséget szenvedett. Az elnök szerint Jakab Péterből már „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett, akiből a közélet mémeket gyárt”.

Objektum doboz

„Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetniük, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák” – fogalmazott Gyöngyösi.

A Jobbik elnöke azzal zárta nyílt levelét: „Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, magadnak is.”

Jakab Péter szintén a Facebookon válaszolt. Felidézte: Gyöngyösi korábban arra kérte, mondjon le a frakcióvezetésről, és maradjon csendben, „stratégiai csendben”. Most pedig, „a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. /.../ Az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján.”

Objektum doboz

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását - áll a párt csütörtök esti közleményében.

Hangsúlyozzák: az utolsó pillanatig nyitva állt a lehetőség az együttműködésre, ám ehelyett ők a szakítást választották.

Úgy fogalmaznak, Jakab Péter számára „képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a ”lé pártján„ kíván politizálni  a továbbiakban”.

A Jobbikon belüli konfliktusok odáig fajultak, hogy  Jakab Péter volt kabinetfőnöke, Molnár Enikő a nyílt utcán esett neki Potocskáné Kőrösi Anitának, a Jobbik elnökhelyettesének. A Jobbik egy hétfői utcafórumán jelent meg váratlanul Molnár Enikő, több olyan emberrel az oldalán, akik Jakab Péter arcképét viselő pólót hordtak, majd nekiestek a párt jelenlegi elnökhelyettesének. Potocskánén azt kérték számon, hogy a gyanújuk szerint ő szivárogtatja ki a párt belső ügyeit a médiának, és hogy nagy szerepet játszott Jakab Péter megbuktatásában. A jelenetről több videófelvétel is készült. Eddig úgy tűnt, hogy a Jobbik nem szeretett volna ürügyet szolgáltatni arra, hogy a politikus elhagyja a pártot. A Jakab Péter elleni etikai eljárás befejeződött: a bizottság elmarasztalta a volt pártelnököt, de szankciókat nem szabott ki vele szemben. Munkatársát, Molnár Enikőt az etikai eljárás során kedden hallgatták meg. Ő biztosra veszi, hogy ki fogják zárni a pártból.

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter bukásának története

ĀAz elnökségről taktikai okokból lemondott, a frakcióvezetéstől stratégiai okokból leváltották, már csak a nép hatalma maradt a Jobbik „parizeusának"