Belföld

Kiterjeszti a fizetős parkolást a főváros

Tovább bővültek Budapesten a fizetős parkolási zónák. Szeptembertől helyenként akár hatszáz forintos sarccal szembesülhetnek a sofőrök, és lesz olyan térség is, ahol este tízig kell „csengetni” a várakozó gépjármű után.

Kiterjeszti a fizetős parkolást a főváros
Zuglóban is drágul a gépkocsival közlekedők élete
Fotó: Zuglo.hu

A harácsolás jegyében szeptember 5-től teljesen átalakítja a parkolási rendszert a Karácsony Gergely vezette baloldali Fővárosi Önkormányzat. Mint a Napi.hu oldalon olvasható, a sofőröknek a jövőben helyenként hatszáz forintos óradíjjal kell számolniuk, és lesz számos olyan zóna is, ahol este tízig fizetni kell a várakozó gépjármű után. A lap szerint az igazán nagy változás a parkolóövezetek területében jön: Budán a II. és a XI. kerület, Pesten pedig Kőbánya és Zugló is kiterjeszti fizetős övezetét.

A X. kerületben korábban csak a Gyakorló utca környékén és az Üllői út melletti lakótelepnél kellett fizetni két kisebb területen. A jövőben azonban fizetős lesz a Kőrösi Csoma Sándor, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, a Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt rész) és a Laposdűlő (a Hungária körút–Kőbányai út–Pongrácz út által bezárt háromszög) környéke is.

Zuglóban a Fogarasi–Nagy Lajos király–Kerepesi út által határolt részeket teszi fizetőssé ősztől a baloldali vezetés. A szintén baloldali Újbudán ugyan kissé lemaradtak a sarc bevezetésével, ám decembertől már a Kelenföldi vasútállomás térségében – beleértve Őrmezőt – szűnik meg az ingyenes parkolás.

Az ugyancsak II. kerületben november elsejétől bővülhet a fizetős övezet, Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor–Lotz Károly–Pasaréti–Gábor Áron utcák által határolt területen, illetve a Rózsadombtól kívülre eső részen a Gábor Áron–Pusztaszeri–Alsó Zöldmáli út térségéig.

Sokan elégedetlenek a kerékpársávok miatt, a Nagykörúton rendszeresek a dugók
A Nagykörúton sebességkorlátozás nélkül sem nagyon lehet haladni az üres kerékpársávok miatt – de most a kisebb utcákban is korlátozzák a forgalmat
Fotó: MH

S ha mindez nem lenne elég, a baloldali VI., VII. és a VIII. kerületek összehangoltan, egységes rendszerben vezetnének be ősztől óránként harminc kilométeres sebességkorlátozást.

Kapcsolódó írásaink