Belföld

Utálják a budapestiek a baloldal legújabb ötletét

Bődületes nagy baromság – ilyen és ehhez hasonló véleménnyel vannak a terézvárosiak a kerületben tervezett sebességkorlátozásról. Összeállításában a Metropol a lakók és az Autóklub véleményét is kikérte a baloldal újabb ötletéről.

Utálják a budapestiek a baloldal legújabb ötletét
Még durvább dugók várhatók, ha bevezetik a 30-as sebességkorlátozást a fővárosban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A baloldali vezetésű Terézváros polgármestere a napokban jelentette be, hogy hamarosan 30 km/h-s sebességkorlátozást vezetnek be minden olyan utcában, ahol nincs tömegközlekedés. Tehát szinte a nagyobb utak kivételével mindenhol. A lépéstől – amit várhatóan a VI., VII. és a VIII. kerületben is bevezetnek – azt remélik, hogy jelentősen csökken majd a lég- és zajszennyezés, illetve kevesebb lesz a baleset.

A Metropol utánajárt, mit gondolnak a helyiek a baloldal újabb ötletéről, és mint kiderült, az emberek korántsem örülnek a tervezett változásnak.

Van, aki azt sérelmezte, hogy semmilyen előzetes konzultáció nem előzi meg az intézkedést, míg más egyenesen „bődületes nagy baromságnak” nevezte a lépést.

„Lassítani fogja a forgalmat. Nem hiszem, hogy ez az intézkedés befolyásolná a karambolokat. Sőt, aki türelmetlenebb és idegesebb, az könnyebben okozhat balesetet” – fogalmazott egy harmadik megkérdezett, de nem lelkesedik a sebességkorlátozásért az Autóklub képviselője sem.

Kovács Kázmér, az Autóklub jogi bizottságának elnöke a lapnak nyilatkozva sérelmezte, hogy nincs felmérés arra nézve, melyek azok az útvonalak, ahol valóban indokolt lenne az általános lakóterületi 50km/h sebességkorlátozás 30-ra csökkentése.

Szerinte ráadásul az ötlet környezetvédelmi szempontból is előnytelen, hisz ha ugyanaz a jármű, ugyanazon az útvonalon lassabban halad, az azt jelenti, hogy hosszabb ideig történik a károsanyag-kibocsátás, a dugók gyakrabban elő fognak fordulni, mintha maradna az eredeti, 50 km/h-s korlátozás.