Belföld

Rekordmagas a határsértők száma

Az elmúlt héten rekordot döntött azon határsértők száma, akiket a rendőrség feltartóztatott és visszakísért Magyarország területén kívülre.

Rekordmagas a határsértők száma
Óriási a nyomás a déli határon, soha ennyi határsértőt nem fogtak még el, mint az utóbbi egy hétben
Fotó: Police.hu

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint péntek reggel 6-tól szombat reggel 6-ig 494, a következő 24 órában 448, majd vasárnap reggeltő hétfő reggelig 696 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett elfogtak 12 határsértőt az ország belsejében, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén – ebben az évben az eddigi legtöbb – 4156 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten – július 18-tól 24-ig – a feltartóztatottak száma 4037 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében 17 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 40 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Az illegális migráció miatt Magyarország déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll – jelentette ki Szijjártó Péter júliusban egy sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel. A külgazdasági és külügyminiszter akkor elmondta, hogy idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar határon, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A migránsok ráadásul agresszív és erőszakos magatartást tanúsítanak, felfegyverkeztek, és „nem szégyellik használni a fegyvereket” – húzta alá.

Kapcsolódó írásaink