Belföld

A katona és felszerelése egyaránt fontos

A változó biztonsági környezet követelményeinek megfelelően modern felszerelést kell biztosítani a nemzet szuverenitását szavatoló katonáknak – jelentette ki szombaton a honvédelmi miniszter Kecskeméten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a modernizációra sok milliárd forintot fordít a kabinet.

A katona és felszerelése egyaránt fontos
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Modern felszerelést kell biztosítani a nemzet szuverenitását szavatoló katonáknak
Fotó: HM/Zrínyi Nonprofit Kft.

Az egyénifelszerelés-fejlesztési program a haderő-fejlesztés egyik alapköve, mivel magas színvonalú egyéni eszközökkel jól ellátott, kiválóan kiképzett hivatásos és tartalékos katonákra van szükség - hangoztatta szombaton Kecskeméten Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter a balti légtérvédelmi misszió átadásáról hazatérve egyebek mellett arról beszélt, a hazánk szomszédságában zajló konfliktus vége egyelőre nem látható, hatásai azonban az egész világon érezhetők, és a háborús gazdasági válság már mindennapjainkba is begyűrűzik. A kormány számára a biztonságunk az első, a jelenlegi egyik legfontosabb cél pedig a béke elérése – ehhez azonban erő kell – fogalmazott.

A kabinet által létrehozott Honvédelmi Alap lehetővé teszi, hogy a korábban elindított haderőfejlesztési program a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon – húzta alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

A technológia és infrastruktúra mellett azonban kiemelten fontos a mindezeket működtető honvédek egyéni felszerelésének megújítása is – fogalmazott. Mindennek rendszerszemléletű megvalósítása magában foglalja többek között a ruházat, a harcászati felszerelés, a modern fegyverzet és fegyveroptikai berendezések és a híradó- és informatikai eszközök modernizálását is.

A miniszter emlékeztetett, a kormány ezen programot idén 34,5 míg a 2022–2023 évben pedig összesen 64,8 milliárd forinttal támogatja a Honvédelmi Alap terhére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: az új felszerelés megjelenésében és minőségében is megfelel a XXI. század követelményeinek, és viselőjének erőt, bátorságot és büszkeséget nyújt.

Kapcsolódó írásaink

Megalakult a Védelmi Tanács

ĀAz Orbán Viktor vezette testület foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel és a honvédelemmel is