Belföld

Az elégedetlenek sem kérnek a bukott baloldalból

A kata-változások miatt egyes rétegekben kialakult elégedetlenséget egyáltalán nem tudták meglovagolni a baloldali pártok, a megmozdulás résztvevői kifejezetten elzárkóztak az ellenzéki képviselőktől, és mivel korántsem egységesek, a tüntetések gyorsan elhaltak.

Az elégedetlenek sem kérnek a bukott baloldalból
Hétfőn már csupán páan vettek részt a Margit hídnál szervezett megmozduláson
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kata-változások miatt indult tüntetések már lecsengőben vannak, és az jól látszik, hogy az elégedetlenek megmozdulásaiból a baloldal nemhogy kamatoztatni nem tudott, hanem több képviselőjük ismét nevetségessé vált.

Azt lehet mondani, hogy erre az eseménysorra is igaz, egyszer volt Budán kutyavásár, ez nem a netadós tüntetés, amit sokan reméltek a baloldal részéről – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Ez egy spontán szerveződött elégedetlenségi megmozdulás volt, amire az ellenzéki pártok megpróbáltak felkapaszkodni, de a tüntetők nem kértek belőlük. Jakab Pétert hazaküldték, de Hadházy Ákost sem látták szívesen, aki szomorúan szemlélhette, amint a dinnyehéj elúszik a Dunán.

Azt a szervezők gyorsan egyértelművé tették, hogy a baloldali politikusok megjelenésének nem örülnek, amit a résztvevők úgy fejeztek ki, hogy az influencer politikusokból nem kérnek. 

A baloldal ugyan szeretett volna kormányváltó hangulatot felfedezni, ám a Nézőpont Intézet legfrissebb, kedden megjelent pártpreferencia-kutatása szerint a kata módosításának nincs hatása a pártpreferenciákra: a kormánypártok támogatottsága stabil, az ellenzéki pártok még mindig válságban vannak. 

A baloldal megpróbálta meglovagolni az elégedettlenséget, megpróbálta őszödi beszédként eladni a történteket, ám ismét felsült, ami egyértelműen azt támasztja alá, hogy változatlanul ellenzékváltó hangulat van – szögezte le Kiszelly Zoltán. A kormánnyal elégedetlenek sem kérnek a bukott baloldalból. A Nézőpont Intézet friss kutatása is azt mutatja, hogy az ellenzék nem tud tőkét kovácsolni ezekből az intézkedésekből. A bizonytalanná váló embereket képtelenek megnyerni maguknak.

Az elemző szerint az érintettek egyáltalán nem egységesek, ezért is haltak el a tüntetések.

Az első indulatok után egyre többen az átgondolt megoldást keresik, a könyvelőjükkel konzultálnak, és akik első felbuzdulásra külföldre akartak menni, azok egyre inkább szembesülnek a ténnyel, hogy még mindig a magyar adók a legalacsonyabbak az Európai Unióban – összegzett Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Összeomlásban reménykednek Gyurcsányék

ĀNem támogatta a katát a baloldal, most krokodilkönnyeket hullatnak érte, de már a saját szavazóik sem bírják a szövegüket, a hétvégi választásokon ismét begyűjtöttek pár piros lapot. Nem sokat, csak ahány helyen elindultak – állapította meg Fürjes Balázs