Belföld

Összeomlásban reménykednek Gyurcsányék

„Egyre több honfitársunk szeméről hullik le a hályog” – jelentette ki harciasan a Momentum vezérszónoka napirend előtt, Rétvári Bence azzal vágott vissza: „Önök voltak az új hullám, a remény, aztán beültek Gyurcsány Ferenc mellé. Nézzenek végig magukon. Gyurcsány Ferenc kiiktatta Márki-Zay Pétert, Fekete-Győr Andrást, Jakab Pétert. Ki van itt még? Csak Gyurcsány és közvetlen udvartartása”.

Összeomlásban reménykednek Gyurcsányék
A jelenlegi kormány védi a családokat, a baloldal kritizál, követel, de ha rajtuk múlna, egyáltalán nem lenne árkorlátozás Magyarországon – szögezte le Dömötör Csaba államtitkár, reagálva Vadai Ágnes felszólalására, amelyben a DK-s politikus ezerötszáz forintos kenyeret és otthonukban megfagyó nyugdíjasokat vizionált
Fotó: Purger Tamás

Brutális megszorításokról, tömeges munkahely-megszüntetésről és összeomlásról beszélt napirend előtti felszólalásában a DK-s Vadai Ágnes, azt vizionálva, hogy jön az ezerötszáz forintos kenyér, egyre több olyan család lesz, ahol ki fogják kapcsolni a gázt és az áramot, és egyre több nyugdíjas fog megfagyni a lakásában. Eközben a gyurcsányista képviselő szerint a kormány számolatlanul önti a pénzt a határon túli magyarokra. „Nemzeti érdek, hogy távozzanak” – jelentette ki Vadai. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: a baloldal összeomlásban reménykedik, bár inkább akkor volt összeomlás, amikor ők felszámolták az otthonteremtési programot és szabad utat engedtek a devizahitelezésnek. A jelenlegi kormány védi a családokat, a baloldal kritizál, követel, de ha rajtuk múlna, egyáltalán nem lenne árkorlátozás Magyarországon – szögezte le az államtitkár, hozzáfűzve, a rezsicsökkentést kezdettől támadják.


Miután Jámbor András (Párbeszéd) ugyancsak megszorításokat emlegetett, majd a tüntetők plakátjait osztogatta, Dömötör kifejtette: a baloldal úgy állítja be, mintha csak hazánk nézne szembe gazdasági nehézségekkel, noha vannak országok, ahol több mint húszszázalékos az infláció, Európában az energiaár-emelkedés negyvenszázalékos. „Zavarbaejtően furcsa, hogy az adók ügyében emelkednek szólásra” – mondta, miközben az elmúlt években számtalan esetben nyújtottak be adóemelésre javaslatot, növelték volna a személyi jövedelemadó és a társasági adó mértékét, az ingatlanadó búvópatakként jelenik meg újra és újra a baloldalon, visszahoznák az örökösödési adót, dugódíjat és karbonadót vezetnének be. „Azt javaslom, az adóemelés feketeöves mestereitől nagy óvatosságal fogadjunk javaslatokat” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a katához hasonló kedvezményes adónem a baloldali kormányok alatt nem volt, meg sem szavazták, most pedig arra hivatkoznak, hogy egy salátatörvény része volt. Ez azonban hazugság, különálló törvényként döntöttek róla. Legalább a saját támogatóiknak ne hazudjanak – hangoztatta Dömötör Csaba.

A szocialista társelnök-frakcióvezető Tóth Bertalan azt mondta, felelőtlen, önző és hazug a Fidesz politikája. Brutális adóemelésről és megélhetési válságról beszélt, úgy vélte, olyan szenvedések, nélkülözések, megszorítások lesznek, amik emberemlékezet óta nem voltak. Szerinte egyszerű a megoldás, be kell fejezni a háborút az Európai Unióval, és akkor elérhetővé válnak a források. Azt követelte, a kormány vonja vissza a kata változtatását, és ne nyúljon hozzá a rezsicsökkentéshez. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára – emlékeztetve az őszödi beszédre – közölte: a baloldal politikája épül hazugságra. „Nem támogatták a katát, most krokodilkönnyeket hullatnak érte”, de már „a saját szavazóik sem bírják a szövegüket, a hétvégi választásokon ismét begyűjtöttek pár piros lapot. Nem sokat, csak ahány helyen elindultak. Nézzenek szembe a szavazók véleményével” – ajánlotta Fürjes.

Rétvári: Azt gondolják, az inkább igaz, amit külföldön mondanak, mint amit itt. Ezért van az, hogy Brüsszelben megveregetik a vállukat, az időközi választásokon viszont kikapnak
Rétvári: Azt gondolják, az inkább igaz, amit külföldön mondanak, mint amit itt. Ezért van az, hogy Brüsszelben megveregetik a vállukat, az időközi választásokon viszont kikapnak
Fotó: Purger Tamás


Tóth Endre (Momentum) úgy vélekedett, a kormánypártoknak tizenkét éve nincs saját programjuk, csak az ellenzéket démonizálják. A fejtegetésben szó esett lopásról, banánköztársaságról, Soros Györgyről, majd arról is, szerinte a kormánynak valójában az a célja, hogy ne kelljen érdemi pedagógus-béremelést adni. „De egyre több honfitársunk szeméről hullik le a hályog” – tette hozzá végezetül a momentumos képviselő. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azzal replikázott: „Önök voltak az új hullám, a remény, aztán beültek Gyurcsány Ferenc mellé. Nézzenek végig magukon. Gyurcsány Ferenc kiiktatta Márki-Zay Pétert, Fekete-Győr Andrást, Jakab Pétert. Ki van itt még? Csak Gyurcsány és közvetlen udvartartása” – összegzett Rétvári. Szerinte a baloldal a külföldnek való megfelelési kényszerben szenved, brüsszeli érdekeket védenek, fúrják a hazánknak járó forrásokat, pedig a kormány abból emelné a pedagógusbéreket. „Azt gondolják, az inkább igaz, amit külföldön mondanak, mint amit itt. Ezért van az, hogy Brüsszelben megveregetik a vállukat, az időközi választásokon viszont kikapnak” – magyarázta az államtitkár. Kitért arra is, hogy a nemzetközi tanulmányi versenyeken a magyar diákok az első helyeken vannak, a nemzetközi méréseken is az uniós szinten, sőt az élmezőnyben.


A jobbikos Z. Kárpát Dániel káoszkormányzásról beszélt, Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára válaszában közölte: „A kormány védi a családokat, önöktől is. Ezt tudják az emberek, önök minden választást elvesztenek, a Jobbik törpepárttá vált”. Az államtitkár felidézte, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampányban azt mondta, igenis érezni kell az energiaár emelkedését. A Jobbik elveszítette a pártelnökét, frakcióvezetőjét és azt a hölgyet is, aki olyan fontos volt a párt számára, de ez nem teszi meg nem történtté, hogy a rezsicsökkentés ellen voltak – szögezte le Menczer.