Belföld

Karácsony újabb PR fogása

Karácsony Gergely főpolgármester kormánnyal való „szabadságharcát” tavaly háromezer köztéri szemetes és ezzel együtt a város lakossága bánta. A visszaszerelés azonban már közel sem megy ilyen gyorsan, hiába a PR-fogás.

Karácsony újabb PR fogása
Karácsony Gergely ezzel burkoltan beismerte: hiba volt a kukák leszerelése
Fotó: MH/Török Péter

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere nemrég közösségi oldalán jelentette be: a júniusi 150 darab után újabb 195 kukát helyeztek ki a városban. Ez szükségszerű lépés, hiszen a főváros lakói már egy ideje a közlekedési dugók mellett a kukák környékén felhalmozódott szemét miatt is panaszkodtak. A képbe így már csak az a tény rondít bele, hogy a helyzet előidézője nem más, mint maga a főváros baloldali vezetése. Mint ismeretes, Karácsony Gergely és a városvezetés, már korán, szinte a választás után azonnal meghonosította a „kormányzati kivéreztetés” narratíváját. Ennek a soha véget nem érő szélmalomharcnak esett áldozatul tavaly háromezer köztéri szemetes Budapesten. Az indok természetesen a „kivéreztetett” fővárosi önkormányzat spórolási szándéka volt. Az intézkedéssel a tervek szerint 120 millió forintot kívántak volna megspórolni, ami a 297 milliárdos fővárosi költségvetés 0,04 százaléka.

Ahogy a város utcáit elöntötte szemét, úgy kezdtek el mozgolódni a baloldali polgármesterek is. A Zuglót vezető Horváth Csaba például az ATV műsorában az intézkedés kapcsán úgy fogalmazott, szerinte az inkább szimbolikus volt, mintsem pénzügyileg jelentős lépés. A Hír TV vendégeként később aztán már egyértelműen elismerte, hogy ez hiba volt a városvezetés részéről. „Néhány tízmilliós megtakarításért lehet, hogy ma már nem szereltetnénk le azt a háromezer utcai kukát. Ezt egy hibának lehet mondani” – fogalmazott a politikus a műsorban. Korábban a Metropol keresett meg baloldali polgármestereket, akik közül többen osztották Horváth Csaba álláspontját, köztük Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere is, aki már előtte is jelezte, sok kuka kifejezetten forgalmas helyről került le, és az hiányzik a lakosoknak. Később már egyértelműen fogalmazott, és csatlakozott Horváth Csabához. „Igen, egyetértek Horváth Csaba polgármesterrel abban, hogy hiba volt a háromezer utcai kuka leszerelése” – nyilatkozta a politikus.

Szintén a Metropol szólította meg korábban Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros Fideszes polgármesterét, aki akkor úgy fogalmazott: „Karácsonyék elugrottak a munka elől”. „Horváth Csaba javára írható, hogy legalább fel- és elismeri a hibát. Visszatetsző azonban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester büszkén adott hírt közösségi oldalán egy olyan intézkedésről, ami az elkövetett hibát még felszínesen sem orvosolja, hiszen például az V. kerületben leszerelt háromszáz kuka helyett most mindössze négy darabot szerelnek vissza” – értékelte a helyzetet a kormánypárti polgármester. Ebből is látszik természetesen, amit a Fidesz–KDNP budapesti frakciója már egy ideje hangoztat: a baloldali vezetés koncepciótlan, ez pedig rengeteg problémát szül. Ahogy a fenti példa is remekül mutatja, háromezer kukát leszereltetni jóval kevesebb idő volt, mint amennyi idő alatt a baloldali vezetés ezeket újra ki tudja helyezni. Így viszont Karácsony Gergelynek nem marad más választása, mint a már megszokott PR-fogások segítségével igyekszik hibájának kijavítását átütő sikerként prezentálni.

Kapcsolódó írásaink