Belföld

A fővárosiak kétharmada leváltaná Karácsony Gergelyt

A budapestiek kevesebb mint egyharmada (31 százaléka) támogatná Karácsony Gergelyt egy most vasárnap esedékes önkormányzati választáson, míg 66 százalékuk egy új főpolgármestert látna szívesen a főváros élén – derül ki a Századvég júliusi felméréséből. A közvélemény-kutatás utánajárt annak, hogy a fővárosiak hogyan vélekednek a jelenlegi főpolgármester, illetve a budapesti városvezetés munkájáról, eredményeiről - írja közleményük.

A fővárosiak kétharmada leváltaná Karácsony Gergelyt
Főhet a feje Karácsony Gergelynek
Fotó: MH/Katona László

Tízből hat budapesti elégedetlen Karácsony városvezetői teljesítményével. A kutatás rávilágít, hogy a megkérdezettek 62 százaléka úgy látja, hogy ma Budapesten inkább rossz irányba mennek a dolgok, ezzel szemben 32 százalékuk pozitív véleményt fogalmazott meg ebben a kérdésben.

Ezzel összefüggésben negatív kép rajzolódik ki a főpolgármester munkájának megítéléséről is. A felmérés szerint a válaszadók 60 százaléka elégedetlen Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységével, míg 38 százalékuk megfelelőnek tartja a politikus munkáját - áll a kutatásban.

A Századvég kutatásának eredményei
A Századvég kutatásának eredményei
Fotó: Századvég

A megkérdezettek jelentős többsége változást szeretne a főváros vezetésében

Megállapítható továbbá, hogy a budapestiek közel kétharmada (64 százaléka) úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely az elmúlt időszakban összességében inkább csalódást okozott az embereknek. A főpolgármesterből való választói kiábrándulás hátterében egyebek mellett a – nem megfelelően összehangolt felújítások következtében állandósult – közlekedési káosz, a fővárosi köztisztasági állapotok látványos romlása, valamint a budapesti közszolgáltatások színvonalának esése állhat, mely problémák érezhetően nehezítik a fővárosi polgárok mindennapjait.

Az előbbiek fényében nem meglepő, hogy a közvélemény-kutatás szerint a budapestiek kétharmada (66 százaléka) egy új jelöltet látna szívesen a főváros élén, amennyiben most vasárnap lennének az önkormányzati választások, míg a Karácsony újraválasztását támogatók aránya 31 százalékra tehető - emeli ki a Századvég.

Kapcsolódó írásaink