Belföld

Szeméthegyek Budapesten

A baloldali polgármesterek is elismerik a hibát

Miközben Karácsony Gergely a kormány fejlesztéseit próbálja sajátjaiként beállítani, a koncepciótlanság közepette elkövetett hibáit sem tudja orvosolni a baloldali városvezetés.

Szeméthegyek Budapesten
Fotó: MH/Katona László

Már a baloldali polgármesterek egy része is elismeri, hiba volt leszerelni háromezer kukát Budapesten. Mint ismeretes, Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali városvezetés a kormánnyal folytatott szélmalomharc részeként, az elvont milliárdok ellensúlyozására még 2020-ban leszereltette a fővárosi kukák harminc százalékát. A leszerelt szemetesek utcaképre gyakorolt hatása már nem sokkal később érezhető volt, a még megmaradt kukák környékét elöntötte a szemét.

Horváth Csaba zuglói polgármester aztán az ATV műsorában az intézkedés kapcsán úgy fogalmazott: szerinte az inkább szimbolikus volt, mintsem pénzügyileg jelentős lépés. A Hír TV vendégeként később aztán már egyértelműen elismerte, hogy ez hiba volt a városvezetés részéről. „Néhány tízmilliós megtakarításért lehet, hogy ma már nem szereltetnénk le azt a háromezer utcai kukát. Ezt egy hibának lehet mondani” – fogalmazott a politikus a műsorban. A legnagyobb probléma azonban, hogy a főváros vezetése a hibát százötven kuka visszaszerelésével próbálja orvosolni.

Ezeknek a leszerelt kukáknak a hatását természetesen a lakosság is megérezte, az ő panaszaik kapcsán pedig már a baloldali városvezetők egy része sem tud szó nélkül elmenni.

A Metropol által megkeresett polgármesterek egy része, ha diplomatikusan is, de elismerte, hogy hiba volt az intézkedés. Az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta az ezzel kapcsolatos kérdésekre elmondta: az intézkedést kényszerűnek nevezte, illetve jelezte, a kerület saját hatáskörben orvosolta a főváros által leszerelt kukák hiányát, tulajdonképpen jobb helyzetet kialakítva, mint ami a leszerelés előtt volt. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere már korábban is jelezte, sok leszerelt kuka kifejezetten forgalmas helyről került le, és az hiányzik a lakosoknak. A mostani kérdésre már egyértelműen fogalmazott, és csatlakozott Horváth Csabához.

„Igen, egyetértek Horváth Csaba polgármesterrel abban, hogy hiba volt a háromezer utcai kuka leszerelése” – nyilatkozta a politikus.„Karácsonyék elugrottak a munka elől” – foglalta össze Szentgyörgyvölgyi Péter. „Horváth Csaba javára írható, hogy legalább fel- és elismeri a hibát. Visszatetsző azonban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester büszkén adott hírt közösségi oldalán egy olyan intézkedésről, ami az elkövetett hibát még felszínesen sem orvosolja, hiszen például az V. kerületben leszerelt háromszáz kuka helyett most mindössze négy darabot szerelnek vissza” – értékelte a helyzetet a kormánypárti polgármester.

Kapcsolódó írásaink

Átnevelésbe kezdett a baloldal

ĀAz élhetetlen és közlekedési akadályokkal terhelt főváros problémáit Karácsonyék brüsszeli módra, az emberek „átállításával” oldanák meg