Belföld

Az ellenzék politikai hasznot kíván húzni a kata-kérdésből

A gyülekezés szabadságának tiszteletben tartása, a megmozdulások kezelése éles kontrasztban van a 2006-os eseményekkel, míg akkor az aktuális kormány rendőrattackot és azonosító nélküli rendőröket alkalmazott, ma mindenki szabadon élhet a békés gyülekezés jogával - reagált portálunk megkeresésére Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Az ellenzék politikai hasznot kíván húzni a kata-kérdésből
Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az ellenzék mindenhez kétségbeesetten ragaszkodik
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Külön iróniája az eseményeknek, hogy olyan politikusok próbálják az aktuális kata hullámot meglovagolni, akik, ha rajtuk - vagy baloldali elvtársaikon - múlott volna az említett adónemnek még az ötlete sem merült volna fel - nyilatkozta portálunk megkeresésére Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A szakember hozzátette, érthető, hogy jelen helyzetükben - ahol a parlamentben még az egyharmadot sem éri el képviselőik száma - foggal körömmel kapaszkodnak mindenbe, ami esetleg növelheti népszerűségüket, mégis furcsa szájízt hagy maga után látni Tordai Bencét - akiről a napokban látott napvilágot a hír, hogy Budapest II. kerületében, valószínűleg, a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül épített 150 millió forintos villát - vagy párttársát, Szabó Tímeát, aki amellett, hogy 2012-ben szintén nem támogatta a kata bevezetését, eddigi karrierjét nem elsősorban a konstruktív országgyűlési munka jellemezte, aminek ékes bizonyítéka, hogy mentelmi jogát Bús Balázs feljelentésére az alábbi rágalmazásért függesztették fel; „a pedofil bűnözők a Fideszben vannak”.

Kifejtette, a baloldali modus operandira Orbán Viktor a Kossuth Rádióban mutatott rá, elmondta: az ellenzék - oly jellemző módon - politikai hasznot kíván húzni a kérdésből, ami érthető, hiszen a választások óta mintha takaréklángon üzemelt volna az „ellenzéki összefogás”. Nem meglepő hiszen 2012-ben egyetlen ellenzéki párt sem szavazta meg a kata bevezetését, akkor még kampányfogásnak, látszatmegoldásnak nevezték az intézkedést, sőt a kérdésre szánt forrást is sokallották - jegyezte meg Lomnici.

Az alkotmányjogász idézte Tóth Csabát (MSZP) miszerint „A két új adónem nem szolgálja a munkahely védelmét és nem szolgálja munkahelyteremtés célját sem, a kormány az üres ígéreteket csak kampányfogásra használja”. Megjegyezte, úgy tűnik, a baloldal katához viszonyulása terén erős pálfordulás figyelhető meg - vagy csak a nóvumnak nehezen nevezhető elvtelenség.

A szakember emlékeztetett, Európa szerte zajlanak tüntetések, ellentétben a nemzetközi helyzettel, itthon nem sikerült a baloldalnak szignifikáns mértékben mozgósítania, míg Olaszországban taxisok tömege tüntet a parlament előtt az olasz kormány új versenyjogi törvényjavaslata ellen, addig itthon komolyabb megmozdulást nem láthattunk, ami amellett, hogy talán képet alkot a baloldal támogatottságát illetőleg, mutatja, hogy bár a kata módosítása sokakat érint - hiszen egy széles körben használt kiskapu kerül bezárásra - a demonstrálók inkább a Kormány, mintsem a törvénytervezet ellen vonultak és vonulnak utcára.

Itt fontos hozzátenni, hogy gyülekezés szabadságának tiszteletben tartása, a megmozdulások kezelése éles kontrasztban van a 2006-os eseményekkel, míg akkor az aktuális kormány rendőrattackot és azonosító nélküli rendőröket alkalmazott, ma mindenki szabadon élhet a békés gyülekezés jogával - annak ellenére, hogy a Kétfarkú Kutyapárt szabálysértések elkövetésére buzdította a tüntetőket - húzta alá az alkotmányjogász.

Kapcsolódó írásaink