Belföld

Karácsony Gergely újra a kormánnyal hadakozik

Karácsony Gergely főpolgármester újabb szélmalomharcba kezdett a kormánnyal, hiszen az alapellátás átszervezése az önkormányzati szakrendelőket is érintheti, eközben viszont a főpolgármester megpróbálja az állami támogatással felújított rendelőket a baloldali vezetés sikereként eladni.

Karácsony Gergely újra a kormánnyal hadakozik
Karácsony Gergely legújabb Facebook-bejegyzésében szabadságharcba kezdett
Fotó: MH/Purger Tamás

A főpolgármester legújabb Facebook-bejegyzésében szabadságharcba kezdett, ezúttal az önkormányzati szakrendelőket szeretné megvédeni a kormánytól. A Karácsony által „államosításnak" titulált intézkedés kapcsán a főpolgármester úgy fogalmazott: „Az önkormányzatok hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi szakrendelők színvonalas ellátást biztosítsanak a helyi lakosoknak. A főváros az Egészséges Budapest program keretein belül már számos rendelőintézetet felújított. Elutasítjuk, hogy ezek a rendelők állami felügyelet alá kerüljenek, hiszen nem csak a betegek, de az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekei is sérülnének.” Ezzel azonban csak az a probléma, hogy az Egészséges Budapest program az előző városvezetés idején, 2017-ben kezdődött, Tarlós István főpolgármestersége alatt. Teljesen nyilvánvaló tehát, hogy a főpolgármesternek köze sincsen az fejlesztésekhez, azonban ez nem gátolja meg abban, hogy a sajátjaként tálalja azokat.

Nem ez volt az első eset, hiszen nem is olyan régen a II. kerület polgármesterével, Őrsi Gergellyel közösen adták át a frissen felújított Lotz Károly utcai rendelőt. Ahogy mostani bejegyzésében is, úgy ebben a korábbi posztjában is igyekezett Karácsony a fejlesztést sajátjaként feltüntetni, kevés sikerrel, hiszen többen is felhívták a főpolgármester figyelmét, köztük a Fidesz-KDNP budapesti frakciója is, hogy a fejlesztés állami forrásból valósul meg.

Az úgynevezett „államosítás” mögött, ahogyan azt a belügyminisztérium új egészségügyért felelős államtitkára, Takács Péter is kifejtette korábban, sokkal inkább az alapellátás átszervezése húzódik meg. „Nem kizárt, hogy az előttünk álló évtized a járványok évtizede lesz, amire fel kell készülni” – fogalmazott az államtitkár a tervekkel kapcsolatban a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony arra fordul, ahonnan a szél fúj

Ā„Karácsony Gergely aktuális érdekei szerint úgy forog, mint a szélkakas” – hívta fel rá a figyelmet a Fidesz-KDNP budapesti frakciója legújabb Facebook bejegyzésében

Átnevelésbe kezdett a baloldal

ĀAz élhetetlen és közlekedési akadályokkal terhelt főváros problémáit Karácsonyék brüsszeli módra, az emberek „átállításával” oldanák meg