Belföld

Átnevelésbe kezdett a baloldal

Az élhetetlen és közlekedési akadályokkal terhelt főváros problémáit Karácsonyék brüsszeli módra, az emberek „átállításával” oldanák meg

Elképesztő iramban próbál számtalan „zöldintézkedést” meghonosítani a baloldali városvezetés és Karácsony Gergely főpolgármester, ami kívülről nézve úgy fest, mintha valaki diktálná számukra a tempót.

Átnevelésbe kezdett a baloldal
Karácsony Gergely csökkentené télen a fűtést, nyáron a hűtést. Ezt „zöld” politikának hívják a Városházán
Fotó: MH/Purger Tamás

A pesti alsó rakpart lezárásának a terve, az új, drágább parkolási rendszer bevezetése, a szmogriadó módosítása mind-mind olyan intézkedés, amely kísértetiesen illeszkedik az autósbüntető, brüsszeli zöldpolitikába. Karácsony Gergely főtájépítésze, Bardóczi Sándor nemrég a 24.hu portálnak adott terjedelmes interjúban például határozottan állást foglalt amellett, hogy a többi nyugati országhoz hasonlóan Budapestnek is ki kell szorítania az autókat.

Bardóczi emellett az interjúban hitet tesz azon, már jól ismert baloldali narratíva mellett is, miszerint az embereket fejben át kell állítani. Az, hogy a főtájépítész egészen más mozit néz, főleg akkor derül ki, amikor a korábbi, Demszky-féle vezetés által rosszul szervezett felújítások kapcsán azt mondja: „Az első pár héten valóban borzalmas dugók képződtek, ám az emberek apránként megtalálták az alternatívákat.

Ez azt mutatja, hogy változtatás nélkül a közlekedők attitűdje sem változik.” Bardóczi emellett helyüket kereső biciklisávokról beszélt az interjúban, illetve kifejtette: „A dugót nem a politikusok idézik elő, hanem az autók. A budapestiek egyébként nem hülyék, nem veszik be a maszlagokat, látszik ez talán abból is, hogy a fővárosban nem a Fidesz nyert az országgyűlési választásokon.” A mondat utolsó része már csak azért is érdekes, mert a budapesti időközi választásokon pont a hétvégén szenvedett vereséget a baloldal, nem függetlenül a főváros vezetésének teljesítményétől.

A budapestiek azonban egész biztosan máshogyan látják a dolgot, hiszen mostanra a városi közlekedés ellehetetlenült. Ahogyan korábban Demszky Gábor, úgy a mostani baloldali vezetés is késve és átgondolatlanul kezdett meg rengeteg felújítást, így azok egymásra csúsztak. A nehézkesen elkészülő, viszont egyre dráguló Blaha Lujza tér, a Lánchíd rekonstrukciója és az emiatt egy szakaszon lezárt budai alsó rakpart, az eközben a 2-es villamos felújítása miatt szintén lezárt pesti alsó rakpart külön-külön is elég lenne a közlekedési problémák kialakulásához, ám ezek egy időpontban zajlanak, megbénítva az egész várost.

Emellett nem szabad elfelejteni a Bardóczi által emlegetett, „helyüket kereső” kerékpársávokat sem, hiszen mind az autósok, mind az ott lakók életét megkeserítették, amikor koncepció nélkül felfestették azokat. A baloldal az autósokban látja a problémát, és fejet hajt a brüsszeli narratíva előtt, miszerint a lakosságot kondicionálni és nevelni kell, hogy hagyják maguk mögött az autót, kevesebbet fűtsenek és kevesebb energiát használjanak.

Bősz Anett DK-s főpolgármester-helyettes nemrég az ATV Start című műsorában az autós közlekedés háttérbe szorítását nevezte kívánatosnak, míg Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes szintén az ATV-ben a dugódíj bevezetését vetette fel. Hozzájuk csatlakozott Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes, aki a közelmúltban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű, brüsszeli kezdeményezéshez, amely komoly megszorításokkal jár a fővárosiaknak.

A Fidesz a főpolgármester-helyettes szavaira reagálva megjegyezte: Tüttő Kata kijelentései ellenére mindennap autóval érkezik a Városházára, habár ő rengeteg változást vár el az emberektől. Karácsony a televízióban szólta el magát, amikor az ATV-ben úgy fogalmazott: ha 20 fokig fűtjük a lakásainkat, akkor sokat lehet megtakarítani.

Ezek alapján könnyen lehet, hogy nemcsak a fővárosi intézményekben, de hamarosan a 240 ezer Főtáv-fogyasztónál is érvényesíteni akarja a baloldal a téli fűtéskorlátozás brüsszeli ötletét. Nemrég egyébként Karácsony Gergely zárt ajtók mögött tárgyalt a belga fővárosban Soros György egyik bizalmasával, Frans Timmermansszal, ami alapján senkinek sem lehet kétsége, honnan kölcsönzi Karácsony a megszorító, autósüldöző zöldpolitikáját.

Kapcsolódó írásaink