Belföld

Fokozzák a magyar haderő készenlétét

Utasítást adott a honvédelmi miniszter a haderő készenlétének fokozására, mivel eddig soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érik Magyarországot.

Fokozzák a magyar haderő készenlétét
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket
Fotó: HM

A honvédelmi miniszter szerdán utasítást adott a haderő készenlétének fokozására. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Facebook oldalán kiemelte, „korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket”, mint például az orosz-ukrán háború Magyarország szomszédságában vagy az ország déli határait „ostromló erőszakos migránsok”.

Objektum doboz

A kialakult biztonsági helyzetre Európa-szerte többen is reagálnak: az Egyesült Királyság a haderő mobilizációját jelentette be, Szlovákia rendkívüli állapotot rendelt el, Lengyelország fokozza a készenlétet – sorolta a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy „nekünk is fel kell vérteznünk magunkat.” Szalay-Bobrovniczky Kristóf így a békénk megvédése érdekében arra utasította Ruszin-Szendi Romoluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, hogy készüljenek fel a haderő készenlétének fokozására.

Ez azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben és nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni országszerte. Emellett felgyorsul a kiképzés és több tartalékost hívnak be – közölte a miniszter. „Mindezt családjaink, otthonaink védelme érdekében tesszük. Magyarország védelmi a Magyar Honvédség feladata” írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy egy korszerű, gyorsan reagáló honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink és békések az éjszakáink.

Kettős biztonsági nyomás indokolja a készenlét emelését

Kettős biztonsági nyomással - az orosz-ukrán háborúval és az illegális bevándorlókkal - indokolta a Magyar Honvédség készenléti fokozatának emelését a honvédelmi miniszter szerdán Csobánkán, az Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens zárógyakorlatán, sajtótájékoztatón. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: Magyarország nem várhatja el senkitől, hogy megvédje; magának kell megteremtenie biztonságát.

A magyar hadsereg eddig alacsonyabb intenzitású tevékenységet, békeidőkben szokásos feladatokat végzett. Ezen változtatnak most - mondta. Ebből az állampolgárok annyit érzékelnek majd, hogy egyre több katonát láthatnak a közterületeken - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink