Belföld

Baloldali kutyakomédia Ferencvárosban

Folytatódik a ferencvárosi médiaháború Baranyi Krisztina polgármester és a baloldal között, az utóbbiak által „szappanoperának”, „kutyakomédiának”, „bohózatnak” minősített ülés két óra huzavona után határozatképtelenné vált, az exlex állapotot a ferencvárosiak sínylik meg.

Baloldali kutyakomédia Ferencvárosban
Nem hajlandó visszavonni a vétót a polgármester
Fotó: Hegedüs Róbert

Ismét nem sikerült ideiglenes vezetőt kinevezni a IX. kerületi médiacég élére a keddi rendkívüli testületi ülésen, volt viszont kölcsönös szurkálódás, sértegetés, valamint nagy, gúnyos nevetések. A helyzet azonban a ferencvárosiak számára nem vicces, hiszen a jogszerűtlen állapot miatt a dolgozók nem kapnak fizetést, az önkormányzat pedig akár súlyos bírságot is fizethet.
Amint arról beszámoltunk, Baranyi a „szabad sajtó megvédésére” hivatkozva mindent elkövet, hogy visszaültethesse a „9” magazin főszerkesztői székébe a médiacég előző ügyvezetője által kirúgott Vágvölgyi B. Andrást, azonban a képviselő-testület június 22-i ülésén a baloldal megpuccsolta a polgármestert, megakadályozva, hogy Baranyi embere, Gőz Gabriella legyen az új cégvezető (aki egyébként évekig Gyurcsány Ferenc sajtófőnöke volt). Ekkor a polgármester másik bizalmi emberét, a vagyonkezelő vezetőjét, Pataki Mártont javasolta, ám őt is leszavazták, majd határozatot hoztak arról, hogy Hoffmann György televíziós rendező, amúgy a DK-s országgyűlési képviselő Kálmán Olga férje töltse be az igazgatói posztot. Csakhogy másnap Baranyi megvétózta a határozatot, az exlex állapot pedig azóta is tart. A múlt péntekre összehívott rendkívüli testületi ülés csupán ötperces volt, hiszen eleve hiányzott a határozatképesség, amiért szintén egymást okolta a baloldal és a polgármester.

Gyurákovics Andrea: A polgármesteri vétó nélkül most ki lennének fizetve a dolgozók
Gyurákovics Andrea: A polgármesteri vétó nélkül most ki lennének fizetve a dolgozók
Fotó: Hegedüs Róbert


A keddi képviselő-testületi ülés kezdetén a Fidesz–KDNP részéről Mezey István kijelentette, hogy ebbe a hatalmi harcba nem kívánnak belefolyni, ezért a szavazásban nem vesznek részt. A kormánypárti frakció vezetője, Gyurákovics Andrea hozzátette: a jogszerűtlen állapotot Baranyi Krisztina hozta létre, neki is kell rendbe hoznia. Rámutatott: a polgármesteri vétó nélkül most ki lennének fizetve a dolgozók, tehát ismét felelőtlen döntést hozott Baranyi, egy „vízióra hivatkozva visszaélt a vétójogával”.
A helyzetet azonban nem sikerült rendezni, mivel a polgármester nem vonta vissza a vétót, a baloldal pedig nem vonta vissza a Hoffmann György kinevezéséről szóló határozatot. Jancsó Andrea (Momentum) felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy a vétó csak felfüggeszti a testület döntését, nem helyezi hatályon kívül, tehát ha megszavaznák Baranyi előterjesztését Pataki Márton kinevezéséről, jogszerűtlen állapot alakulna ki, két ügyvezetővel a médiacég élén. Erre nem került sor, az kiderült ugyanakkor, hogy sok százezres, akár többmilliós bírságra is számíthat az önkormányzat, ha a törvényes működés nem áll helyre a cégnél, végső esetben meg is szüntetheti azt a cégbíróság.

A szocialista Torzsa Sándor hiába készült szakkönyvvel
A szocialista Torzsa Sándor hiába készült szakkönyvvel
Fotó: Hegedüs Róbert


Csóti Zsombor (DK) a hosszas vita után közölte, ez egy bohózat, szappanopera, a polgármester pedig szégyellje magát, amiért valakit folyamatosan a házastársán keresztül minősítget. Torzsa Sándor (MSZP) megállapította, hiába tanulmányozta a Tárgyalás nehéz emberekkel című könyvet. „Ez egy kutyakomédia és én most kimegyek” – zárta rövidre Torzsa, mire Reiner Roland alpolgármester bejelentette, hogy a testület határozatképtelenné vált, így az ülésnek vége.

Kapcsolódó írásaink