Belföld

Puccs Baranyi ellen, állóháború jöhet

Kiszervezte a médiát saját polgármestere alól a baloldal, vélhetően már a 2024-es választásokra készülve

A zavarodott polgármester nem tudta elmondani tegnap, pontosan hogyan döntött a képviselő-testület szerdán a médiacég ügyében, az azonban valószínű, hogy az ügyvezetővé választott Hoffmann György nem fogja zsíros állással jutalmazni az őt gúnyosan Kálmán Olga férjeként emlegető Vágvölgyit, Baranyi emberét.

Puccs Baranyi ellen, állóháború jöhet
Vágvölgyi B. András távozóban
Fotó: MH/Purger Tamás

Amint arról beszámoltunk, a ferencvárosi baloldal összefogott a polgármester ellen, és a képviselő-testület szerdai ülésén az önkormányzati médiacég élére megválasztották Hoffmann György televíziós rendezőt, aki (nem) mellesleg a DK-s országgyűlési képviselő Kálmán Olga férje. Baranyi Krisztina jelöltje a hosszú, kínos vita miatt visszalépett, ekkor a polgármester hirtelen ötlettől vezérelve és meglehetősen bizarr módon bizalmi emberét, a vagyonkezelőt vezető Pataki Mártont nevezte meg Hoffmann ellenében, a szocialista Torzsa Sándor pedig közölte, Baranyi „bohózatba fullasztotta” az ülést. Végül Hoffmannt beszavazták az ügyvezetői székbe, ám a számos baloldali módosító javaslat miatt egyre kevésbé lehetett átlátni a részleteket, például, mennyi időre kap megbízást Hoffmann, írnak-e ki pályázatot a médiacég vezetésére, vagy kap-e új megbízást a „9” magazin éléről az eddigi ügyvezető által kirúgott főszerkesztő, Vágvölgyi B. András.

Baranyi és az őt 2019-ben hatalomba segítő baloldal viszonya már a járvány idején elmérgesedett, amikor a polgármester a rendkívüli jogrendet kihasználva hozott fontos döntéseket, többek közt a helyi médiával kapcsolatban is. Azóta a testületi ülések rendszeresen paprikás hangulatban zajlottak, sokszor leszavazták Baranyi előterjesztéseit, de a mélypontot mégiscsak a médiakérdés hozta el.

A képviselők nem szavazták meg a médiacég megemelt költségvetését, majd az ügyvezető azonnali hatállyal elbocsátotta a főszerkesztőt, Baranyi és Vágvölgyi pedig utóvédharcba kezdett a „szabad, független sajtó” megmentésére. Vágvölgyi perrel zsarolta az önkormányzatot, a „9” irracionálisan felduzzasztott újságírógárdája pedig azzal, hogy testületileg távoznak. Baranyi azt tervezte, hogy olyan embert ültet a médiacég élére, aki készségesen visszaveszi Vágvölgyit, a baloldal azonban szerdán simán megpuccsolta. Árva Péter (Párbeszéd) a testületi ülésen a polgármester orra alá dörgölte, hogy a járvány alatt egyeztetés nélkül hozta létre a médiacéget, „az alapító okirat silány volt”, illetve „hülyeségeket” írtak a főszerkesztő szerződésébe, és ez lett minden baj forrása.

Baranyi tegnapi posztjában „a szabad, független sajtó felszámolása” miatt kesergett, szerinte a ferencvárosi médiát ezentúl „politikai kifizetőhelyként” használják majd. Ugyanerről beszélt a 168 óra online oldalán Fiala János műsorában is, azt állítva, ő pályázat nélkül sosem nevezett ki senkit (ez nem igaz, példa erre például Pataki Márton – a szerk.), illetve „független grémium választotta ki a főszerkesztőt”.

Ezt éppen Torzsa Sándor cáfolta meg, amikor a testületi ülésen közölte: tudja, hogy anno a főszerkesztői pályázatnál a bírálóbizottság öt nevet küldött Baranyinak a huszonöt jelöltből, nem rangsorolva (!), és a polgármester személyesen választotta ki közülük Vágvölgyit. A polgármester Fialának arról is beszélt, tulajdonképpen még ő sem tudja, pontosan miről döntöttek szerdán, „a jegyző most próbálja kibogozni” az elfogadott módosítóindítványokat.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője lapunknak rámutatott: a baloldal ezzel a lépéssel „kiszervezte” a médiát Baranyi alól, nyilvánvalóan a 2024-es választásokra készülve. Csakhogy a polgármester bosszúálló típus, ezért borítékolható, hogy nem lesz béke köztük, állóháborúra kell felkészülni. Ebben az a legszomorúbb, hogy a kerületben a viszálykodás miatt semmi nem történik, jó példa erre, hogy gyakorlatilag leállt a tömbrehabilitáció, tavaly is csupán magánberuházásban újultak meg épületek – jegyezte meg Gyurákovics.

Kapcsolódó írásaink