Belföld

Ismét beintett a baloldal Baranyinak

Színjátéknak minősítette a szocialista képviselő, hogy a polgármester a határozatképtelenség okát firtatta

Határozatképtelenség miatt csupán öt percig tartott a ferencvárosi testület tegnapi ülése, amint ezt előre sejteni lehetett. Tovább zajlik tehát Baranyi és a baloldal állóháborúja, miközben a médiacég gazdátlan.

Ismét beintett a baloldal Baranyinak
Már a júniusi ülésen is alulmaradt Baranyi Krisztina
Fotó: MH/Purger Tamás

Amint arról beszámoltunk, megpuccsolta a baloldal saját polgármesterét a ferencvárosi képviselőtestület június 22-i ülésén, megakadályozva, hogy Baranyi Krisztina saját emberét ültesse az önkormányzati médiacég élére, aki vélhetően visszahelyezte volna a „9” magazin főszerkesztői posztjára Vágvölgyi B. Andrást.

Bár a döntéshozatal, illetve az egész ülés kaotikus volt, a képviselők Hoffmann György televíziós rendezőt – a DK-s országgyűlési képviselő Kálmán Olga férjét – választották a médiacég ügyvezetőjévé. Baranyi jelöltje a hosszúra nyúlt, kínos vita során visszalépett, Hoffmann György személye pedig enyhén szólva nem sok esélyt jelentett volna Vágvölgyi számára, így nem csoda, hogy másnap a polgármester bejelentette: „Vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizetőhellyé teszik a ferencvárosi független médiát.”

Az már a júniusi ülésen nyilvánvaló volt, hogy elhúzódó háborúskodásra kell számítani – ami egyébként nem új keletű jelenség a Baranyi vezette önkormányzatnál. Árva Péter (Párbeszéd) emlékeztette a polgármestert arra, hogy a járvány alatt egyeztetés nélkül hozta létre a médiacéget, „az alapító okirat silány volt”, illetve „hülyeségeket” írtak a főszerkesztő szerződésébe, és ez lett minden baj forrása. A szocialista Torzsa Sándor pedig cáfolta Baranyi állítását a Magyar Narancs-alapító Vágvölgyi „független grémium” általi kiválasztásáról. Torzsa közölte: tudja, hogy anno a főszerkesztői pályázatnál a bírálóbizottság öt nevet küldött Baranyinak a huszonöt jelöltből, nem rangsorolva (!), és a polgármester személyesen döntött.

Hoffmann kinevezésével a baloldal célja az volt, hogy „kiszervezze” a médiát Baranyi alól, már a 2024-es választásokra készülve – értékelt lapunknak Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz–KDNP frakció vezetője. Megjegyezte: a kerületvezető bosszúálló típus, ezért a történetnek biztosan nincs vége. Így is történt, a polgármester a vétót követően olyan időpontra hívta össze a rendkívüli testületi ülést, amelyről a frakciók jelezték, hogy nem alkalmas a számukra. Az erősen foghíjas tárgyalóteremben – a határozatképességhez szükséges tíz képviselő helyett csak kilencen voltak jelen a tizennyolcból – tegnap Baranyi feltette a kérdést, várható-e még valaki.

Ezt Torzsa Sándor „színjátéknak” minősítette, rámutatva: három e-mailben is jelezték, hogy előreláthatóan nem lesz határozatképes az ülés, valamint több olyan időpontra is javaslatot tettek, amikor kellő számban meg tudtak volna jelenni. „Tehát fölösleges föltennie a kérdést” – közölte az MSZP–DK frakció nevében. Ugyanerre hívta fel a polgármester figyelmét Gyurákovics Andrea, valamint Takács Krisztián (Momentum) is.

Baranyi a jövő keddre hívta össze a következő rendkívüli testületi ülést. Addig – vagy amíg végül határozatképes lesz a testület –, a polgármesteri vétó van érvényben, így nincs vezetője sem a médiacégnek, sem a helyi médiumoknak, az ex-lex állapotban információink szerint fizetést sem kapnak az érintett dolgozók.

Egyébként Baranyi Krisztina a minap a sajtóban ismét betámadta a helyi – sőt az országos – baloldalt, a HVG-nek arról beszélt: „Az ellenzék egyetlen ügyet sem visz végig, azokat különösen nem szereti, amikhez sok energia szükséges. (…) Az időközi választások eredményéből is az látszik, hogy az ellenzéki szavazók elfordultak az összefogás pártjaitól.”

Kapcsolódó írásaink