Belföld

Jótékonykodás fiktív számla gyanújával

A szocialisták szolidaritási alapjának kuratóriuma elutasította a pályázatot, ám a módosítás után befogadták, végül költségvetési csalás gyanújával született feljelentés

A szocialista pártban már a szolidaritási akciókra is árnyék vetül. Egy melegétel-osztásra 2019-ben kiírt pályázat egyik története a Nemzeti Adó-Vámhivatalhoz is eljutott, az eljárás jelenleg is tart.

Jótékonykodás fiktív számla gyanújával
A szocialisták jótékonykodása párton belül is komoly aggályokat vetett fel
Fotó: Az MSZP Facebook-oldala

Rászoruló embereken, családokon, gyermekeken próbál segíteni az MSZP Szolidaritási Alapja, amely főként a pártban tisztséget viselők befizetéseiből tart jótékonysági akciókat. Arra is van példa, hogy az alap pályázatot ír ki. Egy ilyen, melegétel-osztásra kiírt pályázatra jelentkezett Lontai Tamás, az MSZP szentendrei választókerületi elnöke. A pályázatot 200 ezer forintra írták ki, ebből a pályázónak 60 ezer forint önrészt kellett biztosítania a megvalósításhoz.

Feltétel volt az is, hogy csak az pályázhatott a pártból, akinek a pályázatát a megyei elnök támogatta. Lontaiét az akkori megyei elnök, Fekete Zoltán nem támogatta, így az alap kuratóriuma el is utasította. Hogy, hogy nem, Lontai esetében utólag annyi módosítással, hogy nem meleg ételt, hanem tartós élelmiszert kell Lontai Tamásnak osztania, mégis befogadták a pályázatát.

A gondok az elszámoláskor kezdődtek. A szentendrei szocialista ugyanis az önrészt úgy igazolta, hogy a családi cégüket szállítóként feltüntetve asztalok, padok bérléséről, ételosztó eszközök bérléséről, sőt gyártásáról 60 ezer forintos számlát állítottak ki és nyújtottak be az alaphoz. Onnan ezt továbbították a Pest megyei szervezethez, ahol közölték, hogy ők ilyen megrendelést nem adtak, erre nem szerződtek Lontai Tamás cégével, a szállítóként feltüntetett Paradicsom Produkció Kft.-vel, és a számlát vissza is küldték.

Az alap ennek ellenére kifizette a pályázati pénzt Lontai Tamásnak. Ennek a számlának a létezéséről a Pest megyei vezetés csak akként értesült, hogy a pártközpontból érdeklődtek, mikor utalják át a pályázat elszámolásához szükséges 60 ezer forintos számla összegét. Az ügy vége az lett, hogy egy párttag bejelentést tett az illetékes adóhatóságnál költségvetési csalás gyanújával, amit a NAV-nál közérdekű bejelentésként értékeltek, és a bejelentőt arról tájékoztatták, hogy az ügyet kivizsgálják.

Arról, hogy ez a vizsgálat befejeződött volna, a bejelentő még nem kapott tájékoztatást, így az eljárás minden bizonnyal folyamatban van. Ami tény: a lapunknak megküldött számlamásolat szerint a Lontai család által tulajdonolt Paradicsom Produkció Kft. a számlán megjelölt címen sohasem működött. A cím létező, de ott Lontaiék egy másik cégét, a VinCellar Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t találtuk, amelynek főtevékenysége számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői munkákról szól, az ételosztási eszközök gyártása nem szerepel a profiljában.

Felhívtuk mindenesetre Lontai Tamást, aki jelenleg is az MSZP szentendrei választókerületi elnöke. Érdemben nem kívánt nyilatkozni, beszélgetésünk nagyobb részében csak az egykori Pest megyei pártvezetők szidalmazásával foglalkozott. Annyit mondott, hogy az ügy már okafogyottá vált, pedig vizsgálta az Állami Számvevőszék is, de nem talált semmi kivetnivalót a pályázatban. A NAV-vizsgálat még tart.

Kapcsolódó írásaink

Mesterházy a szocialisták haláltusájáról

ĀA Magyar Szocialista Párt lejtmenetben van most már jó régóta, Horn Gyula pártja önállóan nem jutna be a parlamentbe, ezért radikális változásokra van szükség a párton belül

Szocialista végjáték

ĀVidéken – különösen az alapszervezetek szintjén – lényegében már nem működik az MSZP