Belföld

Szocialista végjáték

Vidéken – különösen az alapszervezetek szintjén – lényegében már nem működik az MSZP

„Szomorúan, de tudomásul kell vennünk, hogy az elmúlt tizenkét évben a kilépések mellett az „egy szem gyermekünk”, a Demokratikus Koalíció megalakulása és bővülése, a természetes halálozás és a covid is jelentős tagságot szakított el tőlünk. Egyre kevesebben vagyunk! Olyannyira, hogy mára már a testületek, a bizottságok feltöltése is komoly feladatot jelent szervezeteinknek” – olvasható abban a levélben, amelyet a Hajdú-Bihar megyei pártvezetés az MSZP helyi szervezeteinek, a választókerületek elnökeinek, a megyei testületek vezetőinek és tagjainak küldött meg.

Szocialista végjáték
Fotó: MH

A levél annak kapcsán született, hogy az MSZP ősszel tisztújító kongresszusra készül, és ahhoz, hogy ezt egyáltalán meg lehessen tartani, a Hiller István országgyűlési képviselő által vezetett országos választmány irányelvei alapján módosítani kell a párt területi szervezeteinek szervezeti és működési szabályzatát. Az országos választmány azt javasolja, hogy a megyei választmányok szűnjenek meg, szerepüket a megyei küldöttgyűlés és a megyei elnökség vegye át.

A megyei küldöttgyűlés létszámát ötvenhatról harminckettőre csökkentenék. Eddig egy megyei választmány úgy állt össze, hogy választókerületenként három küldöttet választottak, ehhez jött három vezető, akit a megye adott. A megye kilencfős elnökséggel működött, ezt a választmány megszűnésével kibővítenék tizenötre.

Mindez annak a jele, hogy a párt vidéken, különösen az alapszervezetek szintjén lényegében már nem működik. A választási kampányban például öt-hat ember volt hadra fogható, igaz, jelöltjük nem volt, miután a magának diplomát hamisító Bangóné Borbély Ildikót kizárták a pártból.

Papíron Hajdú-Biharban még harminckét településen működik helyi alapszervezet, amely egy alapszabály-módosítás révén már három taggal is létezhet. Az MSZP megalakulásakor, 1989-ben ezerhatszáz tagja volt a pártnak Hajdú-Bihar megyében, félszáz településen volt alapszervezet, egy küldöttgyűlésen százhúsz-százötven küldött vett részt. „A levél, amit most a helyi szervezeteknek kiküldtek, annak beismerése, hogy ez a párt már lényegében halott, és nincs is szándék, hit abban, hogy még feltámasszák” – mondta a levelet lapunknak megküldő szocialista politikus.

Az MSZP támogatottságát a Nézőpont Intézet egy százalékra mérte legutóbb.
 

Kapcsolódó írásaink

Átnevelésbe kezdett a baloldal

ĀAz élhetetlen és közlekedési akadályokkal terhelt főváros problémáit Karácsonyék brüsszeli módra, az emberek „átállításával” oldanák meg