Belföld

Mesterházy a szocialisták haláltusájáról

A Magyar Szocialista Párt lejtmenetben van most már jó régóta, Horn Gyula pártja önállóan nem jutna be a parlamentbe, ezért radikális változásokra van szükség a párton belül – mondta Mesterházy Attila az M1 Ma reggel című műsorában szerdán.

Mesterházy a szocialisták haláltusájáról
Mesterházy Attila
Fotó: MH

A korábbi elnök szerint a haláltusáját vívja a párt, viszont – mint fogalmazott – „még nem halt meg”. A volt elnök úgy látja, hogy az elmúlt négy év politikája hozta el a szocialisták számára azt a mélyrepülést, amely odáig vezetett, hogy egyes közvélemény-kutatók a szocialisták támogatottságát ma már csupán egy százalékra teszik.

Mint ismert, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a közelmúltban bejelentkezett az elnöki posztra, és ennek kapcsán arról beszélt, hogy „immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség”, sőt szerinte új nevet is kellene adni az egykori kormánypártnak, mert a régi már megfakult, avíttá vált. Erre a felvetésre Mesterházy úgy reagált, hogy radikális változásokra van szükség a Magyar Szocialista Párton belül, azzal viszont nem ért egyet, hogy a párt nevét vagy logóját le kellene cserélni.

„Ha egy párt akar valamit, akkor azt csak karakteres, észrevehető, bátor politikával lehet elérni, amelynek az MSZP még mindig letéteményese lehet” – hangsúlyozta az interjúban a pártban jelenleg semmilyen tisztséget nem viselő, a parlamentből is kiszorult politikus.

A radikális változások a volt pártelnök szerint felboríthatják a status quót, ami magával hozhatja azt, hogy a párton belüli elitek elveszíthetik kedvező pozíciójukat: „Vissza kell adni a Skodának a slusszkulcsát” – magyarázta Ujhelyi István visszalépését a pártelnöki pozíciótól Mesterházy. Az is kiderült, hogy nincsen elnökjelöltje az MSZP-nek, viszont az egykori pártelnök szerint amennyiben a tisztújítás folyamatát a belharcok fogják jellemezni, az a párt végét fogja jelenteni. Beszélt arról is, hogy DK-ban van olyan törekvés, hogy az MSZP-ből szipkázzanak el politikusokat, de az ő fejében ilyen meg sem fordult.

Kapcsolódó írásaink

Szocialista végjáték

ĀVidéken – különösen az alapszervezetek szintjén – lényegében már nem működik az MSZP