Belföld

Forgalmi káosz a kánikulában: idén is ez Karácsony nyári ajánlata a fővárosiaknak

Élesben tesztelik a budapestiek a főpolgármester elképzelésének következményeit. Két hónapra lezárták a budai rakpart egy részét a Lánchíd felújítása miatt, a város ismét megbénult. A gigadugókat már tavaly is aggasztónak ítélte a fővárosiak háromnegyede, és a nagy többség elégedetlen volt Karácsony közlekedésszerve­zési tevékenységével. A helyzet azóta csak tovább romlott.

Forgalmi káosz a kánikulában: idén is ez Karácsony nyári ajánlata a fővárosiaknak
Senki sem jókedvében araszol a hőségben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kiderült tegnap, hogy a közlekedési káosz fokozható: két hónapra lezárták a budai rakpartot a Halász utca és a Döbrentei tér között a Lánchíd felújítása miatt. A Buda­pesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a lezárás ideje alatt az autósok a párhuzamosan futó Fő utca, illetve az Attila út irányába kerülhetnek. Az érintett szakasz lezárása tökéletes tesztidőszak arra, hogy Karácsony Gergely ígéreteinek megvalósíthatatlanságára rámutasson. Ezért is jegyezte meg tegnap Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP-frakció vezetője közösségi oldalán: „Élesben teszteli a főpolgármester, milyen az, ha le van zárva a rakpart. Látjuk” - írta Wintermantel.

Emlékezetes: az országgyűlési választások után nem sokkal Kará­csony Gergely közölte: a pesti alsó rakpartot a Lánchídtól délre, az Erzsébet hídig végleg lezárják majd az autós forgalom elől. A bejelentés mind a lakosságot, mind a szakmai szervezeteket hideg zuhanyként érte, hiszen előzetes szakmai egyeztetések nem történtek. Karácsonyt többen emlékeztették rá, hogy a rakpart az észak-déli forgalom egyik legfontosabb útvonala. A szakemberek figyelmeztették a főpolgármestert, hogy a forgalom óhatatlanul a környező szűk utcákba terelődik majd, ami fokozza a torlódásokat. Ez a folyamat a budai oldalon már a lezárás első napján egészen nyilvánvalóan látszott: a belváros egy része megbénult.

„Karácsony nem tanul, de gyorsan felejt – állapította meg posztjában a Fidesz fővárosi szervezete. Hozzátették: Forgalmi dugók és káosz a kánikulában: ez Karácsony ajánlata a budapestieknek a nyárra. A főpolgármester most a budai alsó rakpartot zárta le, pokollá téve sok ezer, Budapesten közlekedni vágyó reggelét.” A káosz oka nemcsak az újabb rakpartlezárás, hanem az is, hogy július közepéig nem jár a 2-es villamos a középső szakaszon, augusztus közepéig pedig a 3-as metró is (ismét) alig néhány megállót jár az északi szakaszon, a többi tizenöt megállóra marad a pótlóbusz – magyarázták.

A Fidesz szerint „ha már képtelenek élhető közlekedési viszonyokat teremteni, legalább azt tegye meg a városvezetés, hogy befejezi a bűntudatkeltést a lakossági energiafogyasztás miatt! A dugóban rekedt emberek nem jókedvükben araszolnak a hőségben, hanem azért, hogy munkába járjanak, hogy megteremtsék családjuk megélhetését. Erkölcsi kioktatás helyett arra lenne szükségük, hogy a baloldali városvezetés végre átfogó rendszerként tekintsen Budapest közlekedésére, és minden forgalmi szereplő érdekeit egyformán képviselje.”

Eközben Karácsony a forgalmi dugók megoldását a Demszky-korszakból örökölt dugódíjterv megvalósításában látja. A polgármester igyekszik távol tartani magát a népszerűtlen intézkedésektől, de helyettesei készségesen nyilatkoznak helyette. A DK-s Bősz Anett arról beszélt: előrelépésnek tartana minden ösztönző intézkedést, ami abba az irányba tolná a magyarokat, hogy minél többször hagyják maguk mögött az autót. Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes pedig azt mondta: „Abba szeretnénk a lakosságot és a budapestieket is bevonni, hogy mindenki a maga te-rületén gondolja végig, hogy hol tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani. Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával.”

Már a Századvég tavalyi közvélemény-kutatása is nagyfokú elégedetlenséget mutatott – a fővárosi megkérdezettek több mint háromnegyede aggasztónak ítélte a forgalmi dugókat (82 százalék), illetve ezzel összefüggésben a légszennyezettséget (80 százalék) Budapesten. Kiderült, hogy e két probléma nyugtalanítja leginkább a fővárosi lakosokat. A válaszadók több mint kétharmada (68 százaléka) elégedetlen volt Karácsony Gergely munkájával a forgalmi dugók elle-ni küzdelem tekintetében.

Kapcsolódó írásaink