Belföld

Molnár Zsolt tézisei leverték Ujhelyi álmait

Levonul az elnökválasztás pástjáról az MSZP európai parlamenti képviselője, inkább hagyja, hogy elhervadjon a szegfű

Molnár Zsolt pártigazgató legyűrte Ujhelyi Istvánt és szövetségeseit a szocialista pártban – így kommentálták forrásaink azt a hírt, hogy az MSZP európai parla­menti képviselője visszalépett az elnökségért folytatott küzdelemtől.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a parlamenti választásokat követően azzal rukkolt elő, hogy a szegfű elhervadt, az MSZP brandje megkopott, avíttá vált, és ő nem is toldozná-foldozná tovább, helyette a párt teljes átalakításának és újjászületésének programját ígérte. Tóth Bertalan jelenlegi pártelnök ugyanis már a választások előtt bejelentette, hogy az őszi tisztújításon nem pályázik, a női társelnök, Kunhalmi Ágnes pedig kivár.

Ebbe az űrbe robbant be Ujhelyi, aki a remény embereként azt ígérte: „Amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért.” A beköszönéskor arról is beszélt, hogy „Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége” lenne az MSZP új neve, ha megválasztják.

A párt jövőjével kapcsolatban Molnár Zsolt pártigazgató is letett az asztalra egy jól csengő programot Májusi tézisek címmel, de mint forrásaink állítják, nem a program, hanem az erő diadalmaskodott. A pártvezetés ugyanis két részre szakadt, a Tóth Bertalan–Harangozó Tamás–Hiller István alkotta szárny Ujhelyi István mellett tette le a voksát, míg Molnár Zsolt pártigazgató és a hozzá közel állók – ahogyan korábbi cikkünkben előre vetítettük – a szombathelyi polgármesterrel, Nemény András elnökségével képzelik a jövőt.

Ujhelyi kedden levelet írt az MSZP választmányának, amelyben bejelentette visszalépését. „Lehet, hogy hibásan ítélem meg, de ilyen belső hangulatban az alábbi, teljes újjászületést szorgalmazó programom nem megvalósítható” – indokolta döntését. Az elnökjelölt lefagyott belső rendszerről, belső harcokról tett említést, amelyeket nem akar tovább szítani, inkább levonul a pástról – közölte a választmánnyal. Hozzátette: döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke.

Nemény közösségi oldalán reagált, Ujhelyi kommendálásából azonban nem kért. Mint írta, Ujhelyi másokkal történő egyeztetés nélkül jelentette be indulását, most pedig ugyanilyen módon a visszalépését. A két időpont között egy alkalommal találkoztak, akkor elmondta neki, hogy ha ambíciója lenne bármilyen párttisztségre pályázni, arról neki szólna először. „Ez idáig nem szóltam” – jegyezte meg Nemény, aki hitvallása szerint nagy szükségét látná egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata párt létének. Olyannak, amelyik az öncélú kritizáláson túl igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, sőt nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes.

Ilyen párt momentán a baloldalon nem létezik – fogalmazott a párt belső ügyeit jól ismerő forrásunk. Diagnózisa szerint az Ujhelyi által említett belső harcban Molnár Zsolt kerekedett felül éppen vele szemben. Emiatt lépett vissza az európai parlamenti képviselő, aki könnyen lehet, hogy a jövőre esedékes EP-választáson sem lesz a szocialisták listavezetője. A Molnár-szárnyhoz tartozó Tüttő Kata is pályázik erre – tudtuk meg.

Kapcsolódó írásaink

Ujhelyi feladta

ĀNemény Andrást támogatja MSZP-elnöknek, aki eddig nem is jelezte, hogy indulna

Romokban a baloldal, lendületben a kormánypártok

ĀKarácsony igyekszik a fővárosi kudarc felelősségét az ellenzéki pártokra tolni, de az alacsony részvételben és a kormánypártok sikerében a gyenge főpolgármesteri teljesítmény is közrejátszott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom