Belföld

Rasszizmusvád a Városházán

Súlyos állítások a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat ülésén a pénzügyeket felügyelő hölgyről, Kerpel-Fronius emberéről

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes egyik munkatársát rasszizmussal vádolják, azonban a lapunk birtokába került jegyzőkönyv alapján a hölgy a pénzekkel is trükközhet.

Rasszizmusvád a Városházán
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Amint azt lapunk korábban megírta, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) június 15-i ülésén súlyos vádak hangzottak el egy, a Fővárosi Önkormányzatnál dolgozó és a Fővárosi Roma Művelődési Központ (FROKK) pénzügyeit is felügyelő hölggyel kapcsolatban. A most lapunk birtokába került, az ülésen elhangzottak alapján készült jegyzőkönyv szerint a hölgy viselkedése nem megfelelő volt, vele szemben felmerült a rasszizmus gyanúja. A FROKK igazgatója, Kathy Horváth Lajos részt vett a megbeszélésen, ahol részletesen ismertette mind a hölggyel kapcsolatos problémákat, mind pedig az ügy előzményeit.

Csóka János Pál, a FRNÖ elnöke azt mondta, a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház megkereste a nemzetiségi önkormányzatot, mert „a gazdasági fenntartó, aki működteti a Romano Khernek a gazdasági dolgait, az a személy, nem úgy viselkedik a Romano Kher dolgozóival, ahogy elő van írva törvényileg, és ebben kérte a segítségünket”. Képviselői kérdésre Csóka hajlandó is volt megnevezni a hölgyet, Simonné Nagy Katalint, és közölte, a gazdasági osztályról került oda, ő ellenőrzi, és ő hagyja jóvá, ha bármit csinál a Romano Kher. Az elnök azt is elárulta, hogy Nagy Sándort megbízták az ügy kivizsgálásával, aki kikérdezte a dolgozókat, jegyzőkönyvet készített. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján „azt szűrtük le, hogy igenis ez a hölgy rasszista is lehet”. Csóka tudatta: a Nagy Sándor által készített iratokat átadták Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettesnek, akinél tárgyalást kezdeményeztek az üggyel kapcsolatban.

Kathy Horváth Lajos szerint a hölgy nagyjából másfél éve van a Fővárosi Önkormányzat Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezetének vezetői pozíciójában. „Az élelmezési, gazdasági szervezet, SZGSZ, ez a rövidítése, ahol Simonné dr. Nagy Katalin az igazgató vagy a gazdasági igazgató, aki részünkre a könyvelést és a gazdasági ügyeket rendezi” – mondta a FROKK vezetője. Hozzátette, több vásárlás alkalmával a hölgy megjegyzéseket tett, például, hogy „sok lesz az”, valamint egy alkalommal azért nem engedett csak egy-egy tisztítószernél többet vásárolni, mert „biztosan hazaviszik”.

Kathy Horváth felidézte azt is, hogy a FROKK költözésekor tízmillió forintos árajánlatot hozott néhány konténerre a hölgy, amit ő nem fogadott el, kért egy másik ajánlatot, ami csupán két és fél millió forint volt. Ezt Kathy Horváth jelezte Kerpel-Fronius felé, aki megerősítette: a hölgynek ő adott utasítást az árajánlat kérésére. Végül a tízmilliós közbeszerzést visszavonta a főváros, azonban Kathy Horváth állítása szerint a hölgy most a Romano Kherhez tartozó Napház felújítása körül tevékenykedik: „Megkapta a megbízást, hogy újítsa fel a Napházat százhetvenmillió forintért.” A tízmilliós, kifogásolható, végül meghiúsult beszerzés után furcsa, hogy Kerpel-Froniusnak még van bizalma a hölgyben – emelte ki az igazgató.

A Magyar Hírlap elküldte kérdéseit az üggyel kapcsolatban Simonné Nagy Katalinnak, de lapzártáig nem érkezett válasz.

Kapcsolódó írásaink

Átnevelésbe kezdett a baloldal

ĀAz élhetetlen és közlekedési akadályokkal terhelt főváros problémáit Karácsonyék brüsszeli módra, az emberek „átállításával” oldanák meg