Belföld

A roma­ügyet és a lóvét is vinnék Gyurcsányék

Összecsapás rasszista vádak árnyékában

A DK és a Momentum konfliktusának újabb terepe lehet a Fővárosi Roma Kulturális Központ, a rasszista vádak hátterében informátoraink szerint Gyurcsányék Momentum és Kerpel-Fronius Gábor elleni bosszúhadjárata áll.

A roma­ügyet és a lóvét is vinnék Gyurcsányék
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Amint lapunk is beszámolt róla, a múlt héten a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) megtartotta testületi ülését, amelyen a Fővárosi Roma Kulturális Központ (FROKK) igazgatója, Kathy-Horváth Lajos is szót kapott. Felszólalásában súlyos vádakat fogalmazott meg, többek között rasszizmust is egy, a Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes alatt dolgozó, vezető beosztású hölggyel kapcsolatban. A Magyar Hírlap korábbi kérdésére Kathy-Horváth nem nevezte meg az érintettet, de jelezte: az üggyel kapcsolatban egyeztetést kezdeményeztek Kerpel-Fronius Gábornál.

A hátterében forrásaink szerint a FROKK korábbi, illetve jelenlegi épülete is szerepet játszik. A régi házat, amely a Fővárosi Önkormányzat tulajdona volt, értékesítették, így a kulturális központnak költöznie kellett egy a Szentkirályi utcai épületnél jóval kisebb, Király utcai épületbe. A Fővárosi Önkormányzatnál dolgozó hölgy információink szerint másfél éve van pozíciójában, a viszony közte és a FROKK, valamint az FRNÖ között akkor romlott meg, amikor az eladott Szentkirály utcai épületet ki kellett üríteni, ezzel a hölgy a hozzá és családtagjaihoz közel álló cégeket szerette volna megbízni, a munkát pedig túlárazva kívánta elvégeztetni. Ez végül nem történt meg, mert az épület kiürítését a nemzetiségi önkormányzat végezte el. Értesüléseink szerint a hölgy a FROKK új épületének felújítására is „bejelentkezett”, ez azonban már százmilliós tétel, amit sem a központ, sem az önkormányzat nem szeretne kiengedni a kezéből.

A helyzetre rálátók úgy vélik, nem kizárható, hogy a megszerezhető pénzért, illetve a Bősz Anett DK-s főpolgármester-helyettes megszavazása körül kialakuló konfliktus okán csapott össze a háttérben a DK és a Momentum, ezúttal az FRNÖ-t és a FROKK-ot is magával rántva.

Csóka János Pál, az önkormányzat elnöke megerősítette Kathy-Horváth szavait a testületi ülésen, és Nagy Sándort, Tarlós István korábbi romaügyi biztosát felkérték az eset vizsgálatára. Ehhez információink szerint Nagy Sándor egy a DK-hoz közel álló személyt is bevont, aki kapcsolódik Gyurcsány köréhez. Ha mindez igaz, kijelenthető, hogy a Gyurcsány-párt és a Momentum között feszülő ellentét nem múlt el maradéktalanul, és a háttérben folytatódik a leszámolás a fővárosban a DK és úgynevezett „ifjúsági tagozata” között.

Kapcsolódó írásaink

Csőd, nyomozás és sunnyogás

ĀA Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Abházi József szerint ha ez az elmúlt két év integrációs politikája, akkor ez teljes bukás