Belföld

A kormánypártok az egészségügyi dolgozók mellett állnak

Semmelweis-nap

Az egészségügyben dolgozóknak közleményben mondott köszönetet tegnap a Belügyminisztérium Semmelweis-nap alkalmából. Felidézték, hogy legutóbb idén januárban volt 21 százalékos ápolói béremelés.

Kiemelték továbbá, hogy a szakorvosok jelenleg az ötszörösét vagy akár a kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, és béremelésük 2023-ban is folytatódik. A kormány célja az egészségügyi alapellátás és a prevenció megerősítése – ezt már a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára mondta pénteken a Nógrád megyei Endrefalván, ahol új építésű orvosi és védőnői rendelőt adtak át.

Takács Péter arról beszélt, hogy országszerte folytatódnak a hasonló fejlesztések, majd kifejtette, hogy a tárcának három nagy célja van erre a kormányzati ciklusra: az egészségben eltöltött életévek számának növelése, a lakóhelyhez közeli ellátások megerősítése és a járvány idején mutatott reagálóképesség továbbfejlesztése.

Novák Katalin államfő a Facebookon mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak: „Büszke vagyok a bátyámra, Novák Zoltánra, aki nőgyógyászati daganatsebészként mindennap életekért küzd. Ahogy büszke vagyok orvos édesanyámra, édesapámra is, és hálás minden egészségügyi dolgozónak a folyamatos szolgálatért. Ma, Semmelweis-napon kiemelten gondolunk rájuk és mondunk köszönetet azért, amit tesznek.”

A Fidesz is megünnepelte az egészségügyi dolgozók napját. Arra reagálva, hogy Szelényi Zoltán sebész főorvos Ujhelyi István európai parlamenti képviselővel közösen a költségvetési források növelését kérte az egészségügyben, azt közölték, hogy ha a baloldalon múlt volna, nem lettek volna az elmúlt években orvosi, ápolói béremelések és egészségügyi fejlesztések, ők ugyanis egyiket sem szavazták meg. „A Fidesz–KDNP a koronavírus-járvány és az elhúzódó háború idején is az egészségügyben dolgozók mellett áll” – emelte ki közleményében a kormánypárt.

Kapcsolódó írásaink