Belföld

Orbánnál csak Ferenc pápa békepártibb

A magyar választók többsége úgy látja, Orbán Viktor a béke pártján áll a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. A felmérés alapján csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban, hogy a fegyvernyugvást támogatja, tudatta a Nézőpont csütörtökön.

Orbánnál csak Ferenc pápa békepártibb
Orbánnál csak a pápa békepártibb
Fotó: Nézőpont Intézet

A magyar választók négyötöde, 78 százaléka szerint Orbán Viktor a béke pártján áll, és mindössze nyolc százalék véli úgy, hogy inkább háborúpárti – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Ebben a kérdésben egyetértés mutatkozik a kormánypárti és úgymond kormánykritikus szavazók között:a Fidesz-szavazók 91 százaléka, a baloldali szavazók 58 százaléka szerint békepárti a miniszterelnök.

A polgárok értékelése a politikusok békepártiságáról
A polgárok értékelése a politikusok békepártiságáról
Fotó: Nézőpont Intézet

A felmérés alapján csak Ferenc pápáról gondolják nagyobb arányban, 83 százaléknyian, hogy a fegyvernyugvást támogatja, és csak három százalék vélekedik ellenkezőleg.

Árnyaltabb a fegyverszállítást és az embargókat támogató európai országok vezetőinek megítélése. Emmanuel Macron francia elnökről 44 százalék gondolja úgy, hogy inkább a béke pártján áll, Olaf Scholz német kancellár esetében pedig 36 százalék a békepártiságot feltételezők aránya. Előbbiről 19, utóbbiról 24 százalék feltételezi, hogy inkább háborúpárti.

A magyar ellenzéki vezetők közül Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc szerepének megítélésében azonos véleményen vannak a magyar választók. Mindössze harmaduk gondolja úgy, hogy a háború kitörését követően gyakran háborús üzenetekkel kampányoló Márki-Zay (34 százalék) és Gyurcsány (33 százalék) békepárti, és ennél nagyobb arányban, a választók 37-37 százalék gondolja, hogy a háború pártján állnak.

A magyarok 56 százaléka szerint a háborút támogatók közé tartozik a szankciós politikát és a fegyverszállításokat leginkább támogató Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, illetve az Oroszország legyőzésére szintén szankciós javaslatokat tevő Soros György, róla 42 százalék gondolta ezt. Mindössze 22 százalék feltételezi mindkét személy esetében, hogy a békét kívánják előmozdítani. A háborús felek közül Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a magyarok 32 százaléka gondolja, hogy inkább a béke pártján áll, s 49 százalék, vagyis másfélszer annyian gondolják azt, hogy inkább a fegyveres konfliktust támogatja. A választók egyértelműen Vlagyimir Putyint tartják a békét legkevésbé előmozdító (15 százalék) és a háborút legnagyobb mértékben támogató (69 százalék) vezetőnek.

Kapcsolódó írásaink