Belföld

Már most duplázódott az illegális migráció

Az új határőrség állománya olyan emberekből áll majd, akik csak a határőrizeti feladatokat látják el

Ebben az évben már több mint százötezer illegális bevándorlót fogtak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám negyvenháromezer volt – mondta tegnap a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

A csoportos, erőszakos átlépés és a rendőrök, járőrök elleni fizikai támadások, a határzár megrongálása mindennapos jelenséggé vált – fogalmazott Bakondi György.

Az olasz és a görög–török tengeri határon megint nagy csoportokban érkeznek az illegális bevándorlók, miként Spanyolországon és a nyugat-balkáni útvonalon keresztül is sokan próbálnak bejutni Európába. Utalt arra is, hogy főként szírek, afgánok, pakisztániak és indiaiak érkeznek.

Bakondi György hangsúlyozta, ha figyelembe vesszük az ukrán–magyar végeken lévő menekülthelyzetet és az ukrajnai háborút is, akkor kijelenthető, hogy „nagyon bonyolult és sok tekintetben igen veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki, amely a hazai rendvédelmi erők, a honvédség nagyon komoly erőfeszítését és odafigyelését igényli”. Kifejtette, olyan információval nem rendelkeznek, amely szerint a nyár végével csökkenés következhet be az illegális migrációban, ezért a helyzet elemzést és határozott kormányzati intézkedést követel meg. Az önálló határőrség felállításáról Bakondi György azt közölte, az állomány nem rendőrökből, nem is katonákból áll majd, hanem olyan emberekből, akik csak a határőrizeti feladatokat látják el, csak erre kapnak majd kiképzést. Így lehetőség lesz arra, hogy az ott lévő erőket kivonják a feladatokból, hiszen a hadseregnek az a fő feladata, hogy az ország fegyveres védelmére készüljön. Az új szervezet kialakítása még zajlik a Belügyminisztériumban – fűzte hozzá Bakondi György.

Kapcsolódó hír, hogy a rendőrség közleménye szerint a magyar rendőrök osztrák kollégáikkal, valamint a katonákkal és polgárőrökkel együttműködve csak Csongrád-Csanád megyében kora reggel több csoportban 114 illegális migránst tartóztattak föl.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ugyancsak tegnap Balotaszállás körzetében egy kisteherautót ellenőriztek, amelyet egy ukrán férfi vezetett.

A kocsiban a sofőrön kívül huszonkét illegális bevándorló tartózkodott, akiket később kikísértek az országból. Ugyancsak tegnap horogra akadt még két embercsempész is.

Kapcsolódó írásaink

Nagyon súlyos a határhelyzet

ĀRendkívül súlyos a migrációs helyzet a déli határnál – írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miután látogatást tett a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisán