Belföld

Brüsszeli szlogenek és sarcolás a Városházán

Egy harminckétmilliárdos hitel felvételét is elfogadta a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége

A hétvégi időközi választások eredménye, a brüsszeli energiapolitika lakosságra történő ráerőltetése és az egységes parkolás is borzolta a kedélyeket a Fővárosi Önkormányzat tegnapi közgyűlésén.

Brüsszeli szlogenek és sarcolás  a Városházán
A választók is megüzenték, érdemi munkát várnak
Fotó: MH/Purger Tamás

A napirend előtti felszólalások sorát Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kezdte meg, aki meglepetését fejezte ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem értékelte a hétvégi időközi választások eredményét, ahogy tette azt az ország-gyűlési választások alkalmával.

„A hétvégén volt egy időközi választás, talán nem túlzok, ha azt mondom, elsöprő Fidesz-győzelem született, még a »szabadság« városában is” – fogalmazott a frakcióvezető, majd hozzátette: „Az V. kerületben több mint hetven százalékkal, Józsefvárosban kétharmaddal, a VII. kerületben pedig szép többséggel, győztek a fideszes jelöltek.” Ez, ahogyan Wintermantel fogalmazott, „egyértelmű üzenet, hiszen nem lehet kétségbe vonni, amit a választók akarnak”. Az eredmény kapcsán hangsúlyozta: „Ezt most már nem lehet tudatlansággal, ostobázással, vidékizéssel palástolni. Látják az emberek, hogy mi történik a saját környezetükben.”

A kormánypártok politikusa azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a budapestiek nem elégedettek a városvezetéssel, amelyben szerepet játszanak az elhúzódó, dráguló beruházások és a közlekedési dugók. Ehhez a frakcióvezető még hozzátette: a főpolgármester stílusát is értékelték a választók, hiszen szerinte ebben a helyzetben Karácsony főpolgármesterként nem engedheti meg magának, hogy azt üzenje: a fővárosiak majd megszokják a dugókat, vagy hogy menjenek gyalog.

Wintermantel szerint egyúttal a választók azt is megüzenték, hogy érdemi munkát várnak el, ahelyett hogy „megpróbálják őket kioktatni, tanítani és megmondani nekik, mit csináljanak” – utalva a baloldali politikusok energetikai helyzettel kapcsolatos, korábbi kijelentéseire. Ennek kapcsán jelezte, több baloldali városvezető, köztük Tüttő Kata és Bősz Anett főpolgármester-helyettesek is spórolásra szólították fel a lakosságot, felvéve a Brüsszeli álláspontot.

„Önök azt a szankciós politikát követik, amellyel az Európai Unió lábon lőtte magát, önök felültek arra a dilivonatra, amit az EU-ból diktálnak” – értékelte ezeket a megszólalásokat a kormánypártok politikusa, valamint jelezte, nem gondolja, hogy a városvezetésnek dolga lenne abba beleszólni, hogy az emberek hány fokra fűtik a lakásukat, mivel járnak munkába, vagy éppen milyen ételeket főznek, majd kiemelte: Bősz Anett és Tüttő Kata is legjobb tudomása szerint autóval érkezett a Városházára.

A pulpitus irányába címezve Wintermantel határozottan fogalmazott: „Tessék példát mutatni, nem az embereket oktatni.” A baloldali reakciók nem maradtak el, Szaniszló Sándor, a DK frakcióvezetője reagálásában számon kérte Wintermantel Zsoltot, amiért nem a lényegről, például a „lopakodó üzemanyaghiányról” beszélt. Tüttő Kata válaszában sérelmezte a sajtó és a kormánypártok gúnyolódását, kiemelve: az önkormányzati szektor ellehetetlenítése ellenére is működtetni szeretnék a várost. Horváth Csaba szocialista és V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester pedig saját házuk táján végzett spórolásukról beszéltek.

A parkolási rendszer átalakítása kapcsán is éles vita bontakozott ki, hiszen a témában rengeteg módosító indítvány született, köztük a kormánypártok javaslata is. Eszerint a 2010 óta jól működő II. és VI. kerületi gyakorlathoz hasonló rendszert kellene bevezetni, azaz reggel 8:00 helyett 8:30-tól kelljen fizetni a parkolásért Budapesten. Így a szülők nyugodtan bekísérhetik gyerekeiket az iskolába, óvodába.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere jelezte: támogatható lenne a felvetés, de ő inkább a reptéri rendszerhez nagyon hasonló „kiss and drive” rendszert preferálna. Soproni emellett jelezte, teljes egészében nem elégedett az előterjesztéssel, hiszen az nem kezd például semmit az úgynevezett „kamuzöld” rendszámos autókkal. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere azt nehezményezte, hogy az előterjesztésről szóló javaslatmódosításokról nem egyeztettek az önkormányzatokkal. Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere szerint pedig az új parkolási zónák kettévágják a II. kerületet.

A többség végül megszavazta a parkolási rendeletet, ennek értelmében szeptembertől a főváros négy zónára oszlik majd, növelik a fizetős övezetek számát is majd tíz százalékkal. Ez a gyakorlatban mindegyik zónában áremelést is jelent majd, a tervek szerint például a legdrágább, A zónában hatszáz forintot kell majd fizetni óránként a parkolásért. A rendelet értelmében a külső zónát leszámítva mindenhol egységesen három órában maximalizálják a várakozást.

A közgyűlés döntött még egy harminckétmilliárd forintos fejlesztési hitel felvételéről is. A határozat értelmében az összeget húszéves futamidőre az OTP konzorciumától kívánja felvenni a város a 2022 évi fejlesztésekhez. A beadvány szövege szerint a szerződés hatályba lépéséhez a kormány előzetes hozzájárulására isszükség lesz.

Most sem segítette a baloldal a családokat


A tegnapi napon tárgyalt parkolási rendelet kapcsán számos módosító javaslatot nyújtottak be a képviselők és a pártok, köztük a Fidesz–KDNP budapesti frakciója is.

A kormánypártok fővárosi frakciójának módosító javaslata fél órával kívánta volna eltolni a parkolási idő kezdetét, így az 8 óra helyett 8:30-ra tolódott volna. Ez a gyakorlat, ahogyan a kormánypártok közleményükben is kiemelték már több mint tíz éve működik sikeresen mind Terézvárosban, mind pedig a II. kerületben. Ilyen formában a parkolási időszak csak az iskolai, illetve óvodai oktatás megkezdése után indulna, ezzel is segítve a szülőket akik autóval viszik gyermeküket ezekbe az intézményekbe, hiszen így nyugodtan el tudnak búcsúzni a gyermekektől, illetve bekísérni őket anélkül, hogy ezért parkolást kellene fizetniük.

A baloldali többségű testületnek az intézkedéssel az volt a problémája, hogy szerintük az megbontotta volna az egységes parkolást, azonban mint arra Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője is felhívta a figyelmet, ez önmagában nem bolygatta volna meg az integritását, csupán arra lett volna szükség, hogy a parkolás egységesen kezdődjön később mind a négy újonnan kialakított parkolási zónában. V. Naszályi Márta szerint ez azonban nem oldotta volna meg az igazi problémát, hiszen az I. kerület baloldali polgármestere szerint a szülők, akik a gyermeküket autóval hozzák sokkal nagyobb problémát okoznak a veszélyes megállással és parkolási műveletekkel az intézmények környékén, ezt pedig a módosítás nem oldotta volna meg.

A baloldali többségű testület végül nem szavazta meg az indítványt. A Fidesz–KDNP reakciójában úgy fogalmazott: A baloldalnak ismét nem volt fontos a családok megsegítése.

Kapcsolódó írásaink