Belföld

Újabb kétharmad: 32 időközi választásból 28 helyen nyert a Fidesz-KDNP jelöltje

A kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, hiszen három kormánypárti és mindösszesen egy ellenzéki képviselő nyert. Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje az V. kerületben, illetve a szintén kormánypárti színekben induló Gondos Judit a VIII. kerületben, míg Ripka András, a VII. kerületben nyert nagy magabiztossággal - írta legfrissebb gyorselemzésében hétfőn az Alapjogokért Központ.

Újabb kétharmad: 32 időközi választásból 28 helyen nyert a Fidesz-KDNP jelöltje
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Vasárnap időközi önkormányzati választásokat tartottak Magyarországon, 32 helyen indult Fidesz-KDNP-s - vagy a pártszövetség által támogatott - jelölt. Ebből 28 helyen győzött a jobboldal és csak 4 helyen (Újpest, Kiskőrös, Békéscsaba, Nyírpilis) veszített. A fideszes jelöltek átlagosan 66,7 százalékot kaptak, a második helyezettek csak 28 százalékot.

"A kormánypártok jelöltjei még Budapesten is döntő győzelmet arattak, hiszen három kormánypárti és mindösszesen egy ellenzéki képviselő nyert" - mutat rá az elemzés, hozzátéve: Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje az V. kerületben, illetve a szintén kormánypárti színekben induló Gondos Judit a VIII. kerületben, míg Ripka András, a VII. kerületben nyert nagy magabiztossággal.

Csak a IV. kerületben tudott győzni az ellenzék, azonban a balliberális pártok által indított Vasvári László alig 7 százalékkal kapott több szavazatot, mint Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület közös jelöltje, mutat rá az Alapjogokért.

Az elemzés leszögezi: Budapesten ezzel 3/4-es Fidesz-győzelem valósult meg, miközben a választási részvétel két kerületben is 20 százalék alatt maradt. "Karácsony Gergely főpolgármester is kénytelen volt megállapítani, hogy »az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak«" - teszi hozzá az elemzés, amely azt is megállapítja: a baloldal még olyan városokban sem tudott eredményt felmutatni, mint Szeged, ahol a kormánypárti Ruzsa Roland 59 százalékkal nyert az Összefogás Szegedért jelöltjével, Komjáti Zoltán Gáborral szemben.

"Az ellenzék jelenlegi állapotát jól tükrözi, hogy Keszthelyen még csak nem is indult ellenzéki jelölt a polgármesteri posztért. Ugyan önkormányzati képviselőjelöltet állított a baloldal, azonban a Fideszes jelölt, Bánhegyi Renáta nagy fölénnyel nyert vele szemben" - szögezi le az elemzés, amely azzal zárul: a most tartott időközi választások csak megerősítették az április harmadikai eredményeket, ezzel egyértelmű visszajelzést kaptak a baloldali ellenzéki pártok eddigi tevékenységükről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom