Belföld

Kétharmados jobboldali győzelem a Józsefvárosban

Megsemmisítő vereséget szenvedtek Pikó Andrásék a józsefvárosi időközin, a mi jelöltünk, Gondos Judit 2/3-ot kapott!  - írta vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Kocsis Máté.

Kétharmados jobboldali győzelem a Józsefvárosban
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: az összes baloldali párt és a polgármester által támogatott DK-s jelölt mindössze a szavazatok alig egyharmadát kapta.

„Az itt élő emberek ma világosan elmondták a véleményüket az elmúlt 2 és fél év botrány- és kudarc politikájáról, a Pikó-féle hazugságokról, a kerület tönkretételéről” - hangsúlyozta Kocsis, aki gratulált Gondos Juditnak, és jó munkát kívánt neki.

A Nemzeti Választási Iroda szerint Gondos Judit fideszes jelölt kétharmados győzelmét hozta vasárnap az időközi önkormányzati választás a VIII. kerület 5. számú választókerületében. 

  • Gondos Judit – Fidesz–KDNP 489 (63,02 százalék)
  • Pityó László – LMP – Magyarország Zöld Pártja 278 szavazat (35,82 százalék)
  • Simon György – Munkáspárt–ISZOMM 9 szavazat (1,16 százalék)

Mivel a Pikó András polgármester vezette baloldali frakció mindössze hatfősre csökkent, ez pont akkora, mint a kerületi Fidesz–KDNP képviselőcsoportja, így Gondos Judit győzelmével úgynevezett relatív többségbe került a jobboldal a VIII. kerületi testületben, tudatta az Index.

Budapesten a IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála miatt kellett időközi választást tartani. Az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében lemondás miatt kellett időközi voksolást kiírni.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az V. kerületben Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert a szavazatok több mint 70 százalékával. A második helyen a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje, Fábián Benjámin végzett több mint 27 százalékkal. A függetlenként induló Schmuck Andor kevesebb mint 2 százalékot ért el, míg Burián-Kozma Dávid, a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje mindössze két szavazattal 1 százalékot sem ért el.

A VII. kerületben ugyancsak kormánypárti jelölt nyert. Ripka András, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg. Jenei Kevin Martin, aki a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd támogatásával indult, valamivel több mint 28 százalékot kapott. Terdik Roland, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje több mint 13 százalékos eredményt ért el. Sima Ákos József, az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelöltje több mint 8, míg Olajos János a Megoldás Mozgalom (MEMO) támogatásával csaknem 4 százalékot ért el. Gál Péter, a Munkáspárt-ISZOMM támogatottja 3 szavazatot szerzett, ezzel félszázalékos eredményt sem ért el.

A főváros IV. kerületében Vasvári László, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot, miután a szavazatok több mint 47 százalékát kapta. Néhány százalékkal lemaradva, több mint 40 százalékos eredménnyel Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület jelöltje végzett a második helyen. Mester János a Mi Hazánk támogatásával több mint 6, míg az MKKP jelöltje, Magyar Péter mintegy 4 százalékot szerzett. A független Jánvári-Halmai Józsefre 13 szavazat érkezett, ezzel alig több mint 1 százalékos eredményt ért el.
 

Kapcsolódó írásaink