Belföld

Cserbenhagyott baloldali tábor

Csak Gyurcsány Ferencnek érdeke továbbra is az összefogás fenntartása

A tavaszi országgyűlési választások óta egyre jobban felszínre kerülnek a baloldali pártok ellentétei vagy a csalódottság miatt a szervezeteken belül kialakuló belharcok. Lapunknak nyilatkozva Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője úgy fogalmazott, az ellenzéki pártok fokozatosan visszatérnek a három évvel korábbi, a koordinált együttműködés előtti állapotba, amire a társadalmi támogatottságuk csökkenése is rákényszeríti őket.

Cserbenhagyott baloldali tábor
A DK-elnök folyamatosan kisakkozza, akikkel összefog
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Sok az eszkimó és kevés a fóka, a fogyatkozó számú támogatójukért egymással is versengésre kényszerülnek a pártok – jelentette ki a politológus. – Az összefogás fenntartása egyedül a DK-nak lenne az érdeke, Gyurcsány Ferenc szeretné integrálni a baloldalt, ám ehhez a többi párt nem kíván asszisztálni, amire jó példa Keszthely, ahol nem csupán közös jelöltet nem tudtak állítani, de egyik baloldali pártnak sincs támogatottja.”

Nagy Ervin szerint a választási logika rákényszeríti a baloldali pártokat, hogy megpróbáljanak saját karaktert kialakítani, hiszen a két év múlva esedékes EP-választásokon és a várhatóan ezzel egyidőben tartandó önkormányzati választáson a pillanatnyi helyzet alapján csak a DK és a Momentum jutna európai parlamenti helyekhez. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy sem az LMP, sem a Párbeszéd, de még az MSZP és a Jobbik sem biztos, hogy önál­lóan EP-mandátumhoz jutna, ami az eddigieknél is nehezebb helyzetbe sodorná a szervezeteket.

„A baloldal támogatói jelenleg cserbenhagyottnak érzik magukat, mert sem a politikusaik által beígért kormányváltás, sem az ellenzékváltás nem következett be. Reménykedtek, de az ígéretekből semmi nem valósult meg. Elkeseredettségüket pedig tükrözik a közvélemény-kutatások is, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy még az áprilisi eredménynél is kevesebben támogatják a baloldali pártokat.

A kormánypárti politikusok ugyan számos esetben hangsúlyozták, hogy az összefogás Gyurcsány Ferencet erősíti meg, ám ezt a baloldali pártok mindeddig nem akarták belátni. A választások után megkérdőjeleződött az összefogásban való részvételük értelme, hiszen a Momentumon kívül valamennyien veszítettek ezen a kezdeményezésen. Most rákényszerülnek, hogy az életben maradás érdekében egymással is harcoljanak, vagy mint ahogy a Jobbiknál látjuk, megkezdődtek a belharcok. Nem biztos, hogy ezek minden esetben megújuláshoz vezetnek, de megkerülhetetlenek ahhoz, hogy két év múlva sikeresebbek lehessenek” – vonta le a következtetést Nagy Ervin.

Kapcsolódó írásaink