Belföld

„Jakab, ebben a csapatban a baj te magad vagy!”

A lemondott pártelnök nem tudta kizáratni a Jobbikból helyettesét, ez pedig tovább élezheti a küzdelmet

Jakab Péternek nem sikerült kizáratni a pártból helyettesét, Potocskánét felmentette a Jobbik etikai bizottsága. Az elnökválasztási harc viszont éleződik.

„Jakab, ebben a csapatban a baj te magad vagy!”
Jakab és Földi eddig mindig számíthatott egymásra
Fotó: Földi István Facebook-oldala

Egyhangúlag elutasította a Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága Jakab Péternek még pártelnökként benyújtott beadványát, amelyben helyettese, Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök kizárását kezdeményezte. Jakab ennek tartalmát közösségi oldalán nyilvánosságra is hozta. Azt írta: „A bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban elkezd törni-zúzni.”

Jakab azt állította, hogy Potocskáné elnökhelyettesként utasítani akarta a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt. Emellett Potocskáné a frakciót is vezető Jakab hivatalát mindenféle jogkör nélkül utasította szerződések megkötésére, amellyel az ügyvezető elnök Jakab szerint hűtlen vagy hanyag kezelést követett el, s emiatt – közölte – fel is jelentette helyettesét.

Ez utóbbi egyébként csak blöff volt. Mint megírtuk, megkerestük a Fővárosi Főügyészséget és a BRFK-t is, de mindkét helyről azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hozzájuk feljelentés nem érkezett. A Staudt Gábor volt parlamenti képviselő által vezetett fegyelmi testület egyébként egyhangúlag döntött úgy, hogy a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, így az eljárás megszüntetéséről határoztak.

Bár az etikai bizottságnak nincsen hatásköre büntetőjogi kérdésekben döntést hozni, de jogi véleménye szerint az eljárás alá vont elnökhelyettes semmilyen bűncselekményt nem követett el, ilyenre utaló körülmények nem merültek fel – tették hozzá közleményükben.

Szerettük volna megtudakolni Potocskánétól, hogy kér-e Jakabtól valamilyen elégtételt, megelégszik-e egy esetleges bocsánatkéréssel, vagy netán nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és hamis vád miatt tesz-e feljelentést, de az ügyvezető elnököt nem értük el. Potocskáné egyébként az egyik elnökjelölttel, Gyöngyösi Mártonnal Szabolcs-Szatmárban volt korteskörúton a július 2-i elnökválasztásra készülve.

Ugyanitt egy másik elnökaspiráns, a szatmári Földi István Jakab szárnysegédletével kampányol. Mint tegnapi számunkban megírtuk, Jakab a hírek szerint ellenpuccsra készül, abban reménykedve hogy bajtársa, Földi elnökké választása esetén frakcióvezetőként lényegében vissza tud térni a párt élére. A Jakab oldalán közzétett „bajtársi fotó” alatt, amelyen mellette Földi és a tetűcsúszdás Bíró László is látható, valóságos kommentlavina indult el.

A baloldali publicista, Hont András például azt írta: „Ajjaj. Nők is vannak a társaságban. (Meg Bíró »Tetűcsúszda« László).” A kommentelők nem kímélték Jakab élettársát, a főtitkár asszony Molnár Enikőt sem: „A mamuszost nem látom.” „Azért nem látod a mamuszost mert Peti váltott a szakállasra” – replikázott valaki, a szexuális erőszak feltételezett elkövetőjére, Földire célozva. „De nagy buli lesz itt, elöl a két Fred Astaire” – jött egy újabb riposzt, Jakab és Földi disznótoros táncára utalva. A kegyelemdöfés: „Jakab, ebben a csapatban a baj te magad vagy a többi meg csak a köret, nem társ.”

Kapcsolódó írásaink

Ellenpuccsot szerveznek Jakab Péterék

ĀA lemondott elnök azt reméli, hogy a Földi-féle kamu-alapszervezetek és Bíró László borsodi csapata révén kisöpörhetik Potocskáné Kőrösi Anitát és a hozzá csatlakozott lázadókat