Belföld

Gyurcsányék törvénytelen gazdálkodása és irattárolása

Amint arról beszámoltunk, a DK pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019–2020-ban nem tett eleget az Alaptörvényben és a pártalapítványi törvényben előírt alapvető követelményeknek, a gazdálkodása nem volt átlátható. A törvény által megkövetelt éves jelentést és beszámolót sem készítette el. Ez már nem az első problémás eset volt a DK pártalapítványának történetében.

Gyurcsányék törvénytelen gazdálkodása és irattárolása
Szabálytalanul, nem a hivatalos székhelyén tárolta a DK azokat a könyvelési dokumentumait, amelyek egy 2018-as irodatűzben elégtek
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

A DK ugyanis törvénytelen módon tárolta azokat a könyvelési dokumentumait, amelyek egy 2018-as irodatűzben elégtek. Emlékeztetőül: a tűz a párt Teréz körúti irodájában ütött ki és nem a DK hivatalos székhelyén, a Victor Hugo utcában. Ugyanakkor a törvény azt írja elő, hogy a könyvelési iratokat a pártok a székhelyükön kötelesek tárolni és őrzésükről gondoskodni.

A DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László akkor kijelentette, arra számítanak, a hiányzó dokumentumok miatt a pártalapítvány állami támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az ÁSZ, sőt Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonását is vizionálták. A számvevőszék azzal replikázott, a DK képviselői hazugságokat terjesztenek.

Horváth Bálint szóvivő az ÁSZ közleményében tette egyértelművé, hogy nem helyezték kilátásba a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ellenőrzés alatt lévő 2017–2018-as évek tekintetében kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, ötvennapos kampányidőszakra vonatkozóan végeztek ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál. Ugyanakkor a DK nem adta át az Állami Számvevőszéknek a 2017-es és 2018-as gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat.

Ennek kapcsán a DK-közeli Nyugati fény egyenesen a párt halálos ítéletéről beszélt. Azt írták, ez azért vár rájuk, mert nem tudnak bemutatni olyan papírokat, amelyek megsemmisültek a másfél évvel ezelőtti irodatűzben. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint ha az iratokat nem a cég székhelyén tárolják, azt be kell jelenteni az adóhatóságnak. A pártoknak a számviteli törvény előírása szerint nyolc évig visszakereshető módon kell biztosítaniuk a dokumentumok és adatok biztonságos őrzését és tárolását.

Kapcsolódó írásaink