Belföld

Karácsony nem a maga ura, sosem volt, és sosem lesz az

A főváros vezetői fejlesztések helyett az autósokból csinálnak bűnbakot

Elszántan zajlik Budapesten az autósok üldözése a fővárosi vezetők részéről, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes például a dugódíj bevezetésének lehetőségéről beszélt az ATV-ben. Mindezzel az átfogó városfejlesztés hiányát próbálják leplezni, nyilatkozta lapunknak Boros Bánk Levente elemző.

Karácsony nem a maga ura, sosem volt, és sosem lesz az
A főpolgármesternek a pártalkuk miatt főhet leginkább a feje
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy alaposan előkészített kommunikációt folytatnak a fővárosi vezetők a budapesti autósok ellen, Karácsony Gergely főpolgármester mellett már három helyettese is a gépkocsival közlekedők ellen szólalt fel az elmúlt napokban. Tüttő Kata és Bősz Anett is arról beszélt, hogy vissza kellene szorítani az autósforgalmat, illetve mindenki használjon kevesebb energiát otthon. Mindez összhangban áll azzal a brüsszeli kezdeményezéssel, amelyhez Karácsonyék bejelentetése szerint csatlakozik Budapest is. Kerpel-Fronius Gábor a már Demszky Gábor idején felvetett dugódíjat melegítette fel, elismerve, hogy ennek törvényi akadálya van, amíg nem a baloldal kormányoz.

„A tehetetlenséget látom ezekben az elképzelésekben – kommentálta lapunknak az újabb kijelentést Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, hozzátéve: két és fél év sem volt elegendő ahhoz, hogy legalább maguk számára meghatározzák az irányt, és stratégiát alkossanak, vagy legalább rövidtávú elképzeléseik legyen arról, hogy miként vezessék ezt a várost.”

„Esetleges jellegű ötletelés zajlik. Minden egyes intézkedés, amit a főváros megalkotott ebben a két év fél évben, ebbe a sorba illeszkedik. Ez úgy néz ki, mint aki reggel felkel, és amit éjszaka álmodott, azt gyorsan meg is akarja valósítani. Nem látni az átgondolt városfejlesztési tervezést, a politikai elképzelést a döntésekben, a megszólalásokban. Aki hall valami érdekes ötletet, azt megpróbálják interpretálni Budapesten. Mindez azt is mutatja, hogy nincs vezetve a város, és koordinálva sincsenek a különböző szereplők, nincs tényleges együttműködés a fővárosi vezetésben a pártok között – fogalmazott Boros Bánk Levente.”

Az önálló új ötletek hiánya miatt folyamatosan máshonnan vesznek át terveket, többnyire a brüsszeli nyomvonalon haladnak, ami a politológus szerint egy kényelmes állapot is egyben, hiszen se tervezni, se gondolkodni nem kell, csak csatlakozni valamihez.

„Magyarországon nincsenek min-ták, amelyeket saját maguk teremtettek volna, nincsenek tapasztalataik, nincsenek felkészült szakpolitikusaik, nincsenek jól vezetett ellenzéki városok, amelyek mintául szolgálhatnának, ezért szokás szerint igyekeznek külföldről átvenni mintákat – folytatta az elemző, aki azt hangsúlyozta, hogy a legfőbb probléma a vezetés hiánya, mert nem a főpolgármestert segítik a helyettesei, a megbízott szakemberek, a mögötte álló pártok és frakciók, hanem éppen fordítva működik, a pártok éppen aktuális erőviszonyai határozzák meg, hogy kinek van szava a fővárosban.”

Karácsony nem a maga ura, sosem volt és sosem lesz. Az elmúlt két és fél év éppen azt bizonyította be, hogy ő politikai értelemben egy béna kacsa. Amikor tárgyalni kéne, akkor nem vele kell, és ha ő valakivel leül tárgyalni, az semmire sem lesz garancia, mert a megvalósítás a rajta kívül álló személyeken és intézményeken múlik. Olyan pártembereken, akiket nem ő választott, mint a helyettesei, akiket a pártalkuk nyomán készen kapott.

Az elemző emlékeztetett: legutóbb is ez történt, két párt megállapodott, hogy ki legyen Karácsony Gergely egyik helyettese. Mindez jól mutatja, hogy nem városvezetés zajlik, hanem politikai osztozkodás és helyezkedés. Ezért nem lehet a szakmaiságot keresni a főváros vezetésében. Nem szakmai alapon választják ki a vezetőket, akik értelemszerűen nem szakmai döntéseket hoznak. Ha feltesszük a kérdést, hogy Karácsony hivatalba lépése óta mi történt Budapesten, akkor nagyon nehéz egy vitán felül álló döntést találni. Nem történt semmi, ami a város életét érdemben előremozdította volna. Nincs más, csak a biciklisávok felfestése, a városligeti fejlesztések leállítása, a politikai veszekedések, a növekvő szeméthegyek és az állandó panaszkodás, hogy nincsen pénz. Mondjuk ki, hogy a legtöbb, amit sikerült megalkotniuk, ami segíti a fővárosban élők mindennapjait, az talán a BudapestGO, azaz a BKK mobilapplikációja, ami egy programozási feladat – értékelt Boros Bánk Levente.

Kapcsolódó írásaink