Belföld

Karácsony DK-s szárnysegédje is a brüsszeli mintát követné

Bősz Anett arra „tolná” a magyarokat, hogy hagyják maguk mögött az autót

Fokozódik a fővárosi vezetés autósellenessége, az új, DK-s főpolgármester-helyettes, Bősz Anett is támogatja a személygépkocsival történő közlekedés háttérbe szorítását. Ez tökéletesen illeszkedik ahhoz, hogy Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes a brüsszeli kezdeményezésű energiatakarékossági program jegyében a fűtéssel való spórolásra szólította fel a budapestieket.

Karácsony DK-s szárnysegédje is a brüsszeli mintát követné
Bősz Anett és Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő
Fotó: Dr. Bősz Anett Facebook-oldala

A főváros baloldali vezetése már a Városok Energiatakarékossági Sprintjének több autósellenes pontot is tartalmazó programján dolgozhat. A brüsszeli kezdeményezésű megszorító programhoz való csatlakozással dicsekedve Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes a fűtéssel való spórolást szorgalmazott nemrég. Bősz Anett, a Gyurcsány által Karácsony Gergelyre kényszerített főpolgármester-helyettes az ATV Start című műsorában kívánatosnak nevezte az autós közlekedés háttérbe szorítását. „Én nagyon nagy előrelépésnek tartanám egyébként a sokféle ösztönzőt, ami, mondjuk, abba az irányba tolná a magyarokat, hogy minél többször hagyják maguk mögött az autót, és üljenek át tömegközlekedési eszközökre” – közölte Karácsony DK-s szárnysegéde.

A brüsszeli programban az ajánlások között szerepel a középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius-fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket. Azt is ajánlják, hogy az agglomerációs települések éjjelre kapcsolják ki a közvilágítást. Karácsonyék látványosan követik az unió valóságtól elrugaszkodott elképzeléseit. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a belsőégésű motorokra kivetett karbonadó ötletét vetette fel, továbbá az energiatakarékosság jegyében mosás helyett a ruhák szellőztetését javasolta, a fűtést pedig pluszpulóver viselésével váltaná ki. Saskia Esken német szociáldemokrata politikus azzal a javaslattal házalt, hogy hazájában tiltsák be a vasárnapi autóvezetést.

A főváros ugyancsak rendre hoz az autósközlekedést megnehezítő döntéseket. Ezek közé tartozik a Nagykörút egyik forgalmi sávjának kerékpárúttá történő kinevezése, vagy hogy a pesti alsó rakpart jelentős részének a végleges lezárását tervezik. Ugyanakkor tavaly nyáron párhuzamosan indítottak több nagyberuházást, amelynek következtében jelentősen romlott a dugóhelyzet és a légszennyezettség. A főpolgármester több alkalommal tett lenéző, cinikus megjegyzéseket az autósokra, az egyik alkalommal kijelentette: akinek nem tetszik, hogy dugóban kell állnia, az szálljon ki a kocsijából, és menjen gyalog.

Egyébként tegnap az LMP követelte a dugódíj bevezetését. Gál József, a párt szóvivője az online sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt „puhának” nevezte, amiért már nem áll ki „keményen” az intézkedés mellett, mint korábban. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese kijelentette: „a főváros a budapestieké, nem engedhetjük meg, hogy az autós forgalom kiszorítsa az itt élőket a városból”.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony mozgástere egyre inkább leszűkül

ĀAz elmúlt hónapok botrányai nyomán sokan hiányolják annak a garanciáit, hogy a főváros első emberének tényleges igazgatási mozgástere van-e, az esetleges politikai háttéralkuk okán valódinak tekinthető-e vagy sem