Belföld

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

„A kormány azért dolgozik, hogy az ország polgárainak élete normális kerékvágásban maradhasson”

A háborús veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló törvény vitájában a baloldali képviselők a kormány túlhatalmával riogattak, Varga Judit igazságügyi miniszter viszont kijelentette: Isten mentse meg az országot attól, hogy egy Gyurcsány-delegáció képviselje bármelyik brüsszeli tárgyaláson a magyar érdekeket, mert biztos, hogy zeneszó mellett dobnák le az atombombát a magyar gazdaságra.

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet
Varga Judit: Minden eddigi intézkedés a magyar emberek érdekét szolgálta
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket, azaz a különleges jogrendben alkotott szabályokat tegnap az Országgyűlés. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi
következményeinek elhárításáról szóló törvényt – kivételes eljárásban – 116 igen és 43 ellenszavazattal fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet május 25-én veszélyhelyzetet hirdetett a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

Az előterjesztő, Varga Judit igaz­ságügyi miniszter az indítvány ismertetésekor közölte: a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására azért van szükség, hogy minden eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, valamint annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit. A törvénnyel a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-jéig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését – mutatott rá a miniszter. Hozzáfűzte: a kormánynak a veszélyhelyzet fennállása alatt rendszeresen tájékoztatást kell adnia a megtett intézkedésekről.

A kormány azért dolgozik, hogy az ország polgárainak élete a szomszédban zajló háború és a háborús helyzetre adott, sokszor elhibázott szankciós válaszok okozta európai gazdasági válság ellenére a normális kerékvágásban maradhasson. Azért dolgoznak, hogy megvédjék a nyugdíjakat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról dönt, hogy fenntarthatók-e a takarmány- és élelmiszer-ellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedés mellett a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek, fennmaradhatnak-e a hatósági árak, kiszélesíthető-e Széchenyi-pihenőkártya felhasználása.

A törvényjavaslat vitájában Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka kijelentette: a béke pártján állnak, de fontos az is, hogy a háború gazdasági következményeivel, az energiaválsággal szemben minden lépést a lehető leggyorsabban meg lehessen tenni. A baloldali képviselőktől azt kérte: támogassák munkájában a kormányt, hogyha már a koronavírus-járvány idején ezt nem tették, a mostani háborús helyzetben korrigálják a hibájukat.

A DK részéről Arató Gergely arra hivatkozva, hogy szerinte az eddigi felhatalmazással is visszaélt a kormány, közölte, az újabbat sem támogatják. A jobbikos Lukács László György szükségtelennek nevezte a különleges jogrendet a jelenlegi helyzetben, úgy vélte, azt a kormány arra használja, hogy átvigye a megszorításokat.

Hollik István (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az elmúlt öt évben igenis rendkívüli helyzetben volt Magyarország a bevándorlási hullám és a járvány, most pedig az ukrajnai háború miatt. Csúsztatásnak nevezte, hogy ellenőrizetlen lenne a hatalom, hiszen a parlamentnek ez a funkciója. Csupán pártpolitikai megfontolások lehetnek amögött, ha valaki túlhatalomról beszél – állapította meg. Aláhúzta: nincs olyan kormányzati intézkedés, ami megszorításokat tartalmaz.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint a járvány idején is hatékonyan védte meg az embereket a kormány, és most is erre van szükség: gyors reagálás kell a jelenlegi kihívások miatt.

Varga Judit zárszavában azt hangsúlyozta: a magyar kormány minden eddigi intézkedése a magyar emberek és családok érdekét szolgálta. Isten mentse meg az országot attól a helyzettől, hogy egy Gyurcsány-delegáció képviselje bármelyik brüsszeli tárgyaláson a magyar érdekeket, mert biztos, hogy zeneszó mellett dobnák le az atombombát a magyar gazdaságra – fogalmazott a miniszter.

Felelnie kell Szabó Tímeának


Felfüggesztette a parlament Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke mentelmi jogát, 118 igen, 49 nem és egy tartózkodás mellett. Szabó Tímea ellen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere tett feljelentést rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt. A Párbeszéd politikusa azt állította Búsról egy Facebook-videóüzenetben, hogy róla „és az egész Fideszről megint kiderült, ők azok, akik pedofil bűncselekményt követnek el”, illetve, „teljesen egyértelmű, hogy Bús Balázs bűnrészes ebben a pedofil bűncselekményben”. A képviselők a szintén párbeszédes Tordai Bence mentelmi jogáról is döntöttek, az övét nem függesztették fel.


A budapesti választókerületét megnyerő politikust kormánypárti kihívója perelte be, miután Tordai posztjában Putyinnal való üzleteléssel vádolta őt. Választás rendje elleni bűntett miatt a Ház felfüggesztette Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát, a döntést egyhangúlag hozták meg a képviselők. A Fővárosi Törvényszék előtt zajló perben a szószóló negyedrendű vádlott. A vád szerint Akopjan Nikogosz a 2014. októberi nemzetiségi önkormányzati képviselő-választáson rávett nem örmény nemzetiségű hajléktalanokat, hogy örménynek vallják magukat, és anyagi juttatás fejében vegyenek részt a voksoláson.

DK-s zsarolás: Gyurcsány jobbkeze akcióban

Kis színes az Országgyűlésből – jellemezte Nacsa Lőrinc (KDNP) az LMP-s Keresztes László Lóránt és a DK-s Gréczy Zsolt tegnapi pengeváltását. Keresztes ugyanis felszólalásában elfogadhatatlannak nevezte a gyurcsányista erzsébetvárosi polgármester, Nie­dermüller Péter fejtegetését, miszerint „Trianonnak köszönhetően” a határon túli magyarok ma jobban élnek Romániában vagy Szlovákiában, mint Magyarországon.

Gréczynek nagyon nem tetszett a párttársát érő kritika – ráadásul egy szövetségestől –, ezért „a fotóművész” azzal torkolta le az LMP-s képviselőt, hogy „Nekünk köszönhetitek, hogy egyáltalán frakciótok van️”. Ezzel Gyurcsány egyik jobbkeze arra a trükközésre utalt, hogy a DK adott kölcsön mandátumot az LMP-nek, hogy frakciót tudjon alakítani és ezáltal több pénzt kaphasson. „Na pont ilyen a gyurcsányi fenyegetőzés, zsarolás, figyelmeztetés.

Szoros szövetségeseiket is fenyegetik beszéd közben, ahogy Karácsony Gergelyt is SMS-ben zsarolta Gyurcsány, így működik ma a Városháza is” – írta posztjában Nacsa Lőrinc. Meg­jegyezte, Gréczy volt az, aki ellenezte a határon túli magyaroknak juttatott vakcinákat.

Kapcsolódó írásaink