Belföld

Globális kihívások fenyegetik a nemzetállamokat

Globális kihívások fenyegetik a nemzetállamok létét - jelentette ki a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kurátora a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Globális kihívások fenyegetik a nemzetállamokat
Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kurátora
Fotó: MH

Fricz Tamás azt mondta: az utóbbi hetekben globális szervezetek, mint a Világgazdasági Fórum (VF), a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az Európai Unió arra törekszenek, hogy a nemzetállamok fölé kerüljenek.

A világ legnagyobb gazdasági társaságait tömörítő VF májusi tanácskozásán azt lehetett tapasztalni, hogy egyfajta „neomarxista, neoliberális, újfajta kommunizmus, a világkormányzás” bevezetése a céljuk. Bankvezérek azt is javasolták, hogy a készpénzt világszerte fel kellene váltani jegybanki digitális valutával, ami a polgárok alávetését jelentené - közölte.

Ezzel egy időben zajlott a WHO közgyűlése - folytatta -, amelyen azt javasolták, hogy pandémiás kérdésekbe a WHO-nak át kellene vennie a nemzeti kormányok feladatkörét és a szervezet elnöke dönthetne az egyes országokban bevezetendő intézkedésekről, a többi között a kötelező világoltásról is. A javaslatot szerencsére nem fogadták el - mondta a CÖF-CÖKA kurátora.

Az Európai Unió pedig az elmúlt időszakban minden erővel arra törekszik, hogy konszenzuális döntés helyett többségi döntési mechanizmust vezessen be, amelynek célja egy szuperföderális Európa létrehozása - fogalmazott. A CÖF-CÖKA támogatja a magyar kormány nemzeti szuverenitást védő politikáját - hangoztatta Fricz Tamás.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy vélekedett, hogy aggodalomra ad okot az ngo-k (kormányoktól független szervezetek) térnyerése az Európai Unióban. Ezek a többnyire az unión kívülről érkező forrásokból működő szervezetek nemcsak a magyar szuverenitásra, hanem az unió szuverenitására is veszélyt jelentenek - tette hozzá.

A CÖF-CÖKA ezért támogatja azt a jogszabályt, amely szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzési jogosultsága kiterjed az ngo-kra, utóbbiak pedig kötelesek elszámolni a forrásaik eredetével - emelte ki a civil szervezet szóvivője.

Azt javasolják az Európai Bizottságnak (EB), hogy vagy szüntessék meg a közvetlen kapcsolatot az EB főigazgatóságai és az ngo-k között, vagy teremtsék meg annak lehetőségét, hogy a tagállamok törvényhozásai is delegálhassanak a főigazgatóságok mellé egy-egy tagállami civil szervezetet. Az Európai Parlamentben pedig meg kell teremteni a szuverenista civil szervezetek lobbizásának lehetőségét is - jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke közölte: a magyar kormány az Európai Uniónak az orosz olaj embargójáról szóló döntésekor elérte, hogy az „egy mindenkiért, mindenki egyért” elve érvényesüljön. Hozzátette: a CÖF-CÖKA a háborúra nemet, a békére igent mond.

A megtámadott nemzetnek joga van védekezni, az agressziót elszenvedőknek pedig olyan segítséget kell nyújtanunk - fegyverek küldése nélkül -, amely nem eszkalálja a háborút. Vagyis a háborúból ki kell maradnunk, és az az érdekünk, hogy a nagyhatalmak konfliktusai ne áztassák vérrel Európát - mondta a CÖF-alapító.

Kapcsolódó írásaink