Belföld

Balos torzsalkodás a „szabad sajtó” megkaparintásáért

Ferencváros most egy politikai laboratórium, amely megmutatja, milyen lesz az a Magyarország, amelyben már nem a Fidesz a meghatározó erő – jelentette ki Vágvölgyi 2020 júniusában. Való igaz, ez sikerült…

Miután a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a baloldal ismét leszavazta Baranyi Krisztina több előterjesztését – így a helyi médiacég megemelt költségvetését is –, most írásban: a Facebookon, illetve a sajtóban vádolja egymást a polgármester és az MSZP–DK frakció vezetője a helyi lap főszerkesztőjének eltávolítása ügyében.

Balos torzsalkodás a „szabad sajtó” megkaparintásáért
A 9 magazin szerkesztősége. Vágvölgyi B. András a IX. kerületiek pénzén kiadott kormányellenes propagandalap legutóbbi számában „habzó szájú tömegnek” nevezte a Fidesz-szavazókat
Fotó: Facebook

Nem csitulnak az indulatok a ferencvárosi baloldalon a helyi médiacég ügyében. Torzsa Sándor, a képviselő-testület MSZP–DK frakciójának vezetője a Hirklikk.hu-nak adott interjúban a minap arról beszélt, „göröngyössé vált” az együttműködésük a polgármesterrel. Amint arról többször beszámoltunk, mind gyakrabban fordul elő, hogy Baranyi Krisztina előterjesztéseit az őt 2019-ben hatalomra segítő baloldal nem támogatja, gyakorlatilag elveszítette a hatékony városvezetéshez szükséges többséget.

A legutóbbi testületi ülésen is leszavazták Baranyit, például nem fogadták el a kerületi médiacég idei üzleti tervét sem. E héten pedig kiderült, hogy az ülést követő napon Hagymási Zoltán cégvezető azonnali hatállyal felbontotta a 9 magazin főszerkesztője, Vágvölgyi B. András szerződését, arra hivatkozva, hogy „a munkavállaló a munkát a munkáltató székhelyén végzi, köteles az előírt helyen és időben munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni, munkaidejét pedig munkával tölteni”, azonban Vágvölgyi májusban öt napig nem jelent meg, és szabadságot sem kért. Egy főszerkesztő esetében ez meglehetősen átlátszó indok erre a lépésre, ezért nem meglepő, hogy az Indexnek valaki azzal érvelt, „túl sokan voltak a szerkesztőség körül, és csak vitték a pénzt”. Az el nem fogadott üzleti tervben mindenesetre tizenöt százalékos költségemelés szerepelt.

Torzsa Sándor is azt mondta, „a bajok gyökere anyagi eredetű”, „jókora lyuk keletkezett a médiacég büdzséjében”. „A kért 12,7 mil­liós többletforrás csak négy lapszám megemelkedett költségeit fedezné. Mi lesz utána? Az előterjesztés azzal sem foglalkozott, miként lehetne esetleg csökkenteni a lappal kapcsolatos költségeket. A Momentum azt javasolta, a lapterjesztésen spóroljunk. (…) Az MSZP–DK-s javaslat meg az volt, hogy ne havonta, hanem csak minden második hónapban jelenjen meg az újság. De szó lehet arról is, hogy kisebb példányszámban, vagy gyengébb minőségű papíron készüljön a 9 magazin. Ezeket a javaslatokat mind meg kellene vizsgálni, kiszámolni, melyikkel mennyit tudnánk megspórolni” – magyarázta Torzsa.

Felidézte azt is, hogy a polgármester még a pandémia idején döntött a helyi médiáról, és „úgy írta ki a pályázatokat, hogy azok tartalmáról, kritériumairól nem egyeztetett a képviselő-testülettel”. A frakcióvezető sérelmezte továbbá, hogy Baranyi Krisztina a testületi ülések helyett „a legtöbb esetben Facebook-üzenetben tudatja” velük álláspontját, és megjegyezte azt is, hogy „az új főszerkesztő, Nagy Ildikó Emese a polgármester asszony belső köréhez tartozik”.

Amint hétfőn napvilágot látott a kirúgás híre, Baranyi hosszú posztban fejtette ki véleményét az ügyről, azt állítva, ő is csak utólag szerzett tudomást a történtekről. „Nincsen kétségem afelől, hogy Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására. Feltételezem, hogy ezt a kerületi képviselők egy részének nyomására tette” – írta a polgármester, leszögezve, „a helyi szabad sajtó eltiprását” nem fogja szó nélkül hagyni. Belinkelte a 24.hu tavalyi cikkét, amelyben dicshimnuszt zengtek a 9 magazinról, és felelevenítette, hogy Torzsa Sándor a baloldali előválasztás idején tiltakozott a DK-s jelöltnek a lapban megjelent, általa degradálónak tartott fotója miatt. Baranyi utalt arra is, hogy szerinte Torzsáék saját körüknek játszanák át a helyi médiát, és hangsúlyozta: annak működtetését „pártérdekek alapján” elfogadhatatlannak tartja.

„Olyan újság nincsen, ami mindig mindenkinek teljesen megfelel” – közölte Baranyi. Csakhogy a 9 – amely minden egyes cik­kében határozottan kormányellenes propagandalap – vélhetően a kerületiek igen nagy részének nem felel meg. A bal- és jobboldali polgárok pénzéből – egyre drágábban – készülő magazin nem csupán az egyes témákban mutatott végletes elfogultsággal vált teljesen alkalmatlanná az önkormányzati lap szerepére, de azzal is, hogy valóban helyi ügyek, a lakosságot érdeklő problémák elvétve szerepelnek benne, sokkal inkább országos, a baloldali média homlokterében álló kérdésekkel – és hazugságokkal – nyomul.

Ez persze nem volt meglepő a főszerkesztő személye miatt. Vágvölgyi B. András a Magyar Narancs alapítója, egykori főszerkesztője, amúgy Baranyi régi ismerőse. Kinevezése után közölte, hogy az eddiginél jóval nagyobb létszámú stábbal akar dolgozni, és elképzeléseinek csupán a szerinte szűkös – bár a korábbihoz képest jelentősen megemelt – költségvetés szab határt. „Ferencváros most egy politikai laboratórium, amely megmutatja, milyen lesz az a Magyarország, amelyben már nem a Fidesz lesz a meghatározó erő” – jelentette ki Vágvölgyi 2020 júniusában. Való igaz, ez sikerült...

Egyébként a lap legfrissebb számának vezércikkében Vágvölgyi B. András a parlamenti választási eredményre reflektál, azt „behódolásnak” nevezve, az öles betűkkel kiemelt fő mondanivaló pedig az, hogy „a magyar putyinisták, rezsiharcosok és nyomukban a habzó szájú tömeg bőszen védi az éppen újraválasztott putyinista magyar vezetést”.

Kapcsolódó írásaink